0

Ovnbagt laksefilet med tomat/persille/pinjetopping, balsamicosirup og kold krydderurtesauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Topping: Kom brød, persille og hvidløg i en foodprocessor og kør det til en ensartet konsistens. Befri tomaterne for blomst og kerner og skær tomatkødet i fine små tern. Vend tomater, pinjekerner, de grønne brødkrummer, salt og peber sammen med olie (nok til lige at samle det hele - ca. 2-3 spsk. olie).

Sirup: Kog balsamico og honning sammen til konsistensen er sirupsagtig.

Fisk: Læg laksestykkerne på en bageplade med skindsiden nedad (eller fjern skindet - hvis du foretrækker det), krydr med salt og peber og fordel balsamicosiruppen på stykkerne. Fordel toppingen oven på og dup den fast med lette tryk. Bag fisken i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min. (til fisken er gennembagt og toppingen gylden og let sprød).

Sauce: Hak krydderurter og forårsløg groft og kom dem i en foodprocessor sammen med 1 dl cremefraiche, salt, peber og lidt citronsaft. Kør saucen glat og ensartet, kom den i en skål og rør forsigtigt resten af cremefraichen i. Smag til og opbevar på køl indtil servering.

Server sammen med små kogte eller ovnbagte kartofler og dampet broccoli.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.

Bonusinfo

En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia