Ratatouille: Skær squash, aubergine og peberfrugt i ensartede tern på ca. 3 cm. Snit løget i både og hvidløgsfeddet i tynde skiver. Steg squash- og auberginetern til de er let gyldne. Tilsæt de andre grøntsager og sauter yderligere 4-5 min. Tilsæt flåede tomater, tomatpuré, timian (brug kun bladene), sukker, salt og peber og lad blandingen simre uden låg i ca. 20 min. til den er tyk og cremet. Smag til med salt, peber og sukker.
Fisk: Skræl kartoflerne og riv dem groft. Kog en mellemstor gryde letsaltet vand op til det spilkoger og kog kartoflerne i 30 sekunder. Hæld dem i en sigte, skyl under koldt vand og dræn godt. Spred kartoflerne ud på et rent viskestykke og lad dem tørre let. Dup imens fisken tør, læg den på et let olieret stykke bagepapir og krydr med lidt salt og peber. Vend kartofler med smeltet smør, revet ost, citronskal, et nip salt og et godt kværn peber sammen og fordel det oven på fisken. Pres blandingen godt ned mod fisken og bag det hele 15-20 min. i en 210 grader varm ovn til fisken er mør og toppingen gylden.
Server sammen med en sprød grøn salat og godt groft brød.
Klaret smør: Klar smørret ved at varme det langsomt op, uden at det koger i en lille kasserolle. Når det er smeltet, trækkes det til side og får lov at stå lunt 5-10 minutter så valle og urenheder kan bundfælde sig. Hæld nu den klarede smør (der ligger i toppen) over i en ny skål og kasser vallen (det hvide bundfald).
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften