Fisk: Sprød topping: Bland (blødt) smør, skallen fra 1/4 citron, kødet fra 2 tomater skåret i tern (fjern kernehuset), lidt hakket persille, hvidløg og brødkrummer (fra hvidt brød) sammen. Skær fileterne i portionsstykker, placer dem i et smurt ovnfast fad og fordel toppingen på fisken. Sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca. 10-12 min.
Sauce: Skær 2 skiver bacon og 1 løg i tern og svits det hele i lidt olie i en gryde. Tilsæt resten af tomaterne (skåret i kvarte), tomatkoncentrat, vin og hønsefond. Lad det hele simre i ca. 10 min. Blend saucen og kog den ind til en passende konsistens. Smag til med salt og peber.
Sauté: Skær porrerne i tynde skiver. Svits dem i lidt olie (eller smør) i 5 min. Krydr med salt og pynt med lidt ristede pinjekerner.
Server retten sammen med små nye kartofler eller frisk pasta.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften