
Kompot: Soigner julesalat og fennikel og skær dem i tynde strimler. Vinaigrette: Sherryeddike, hvid balsamico, estragon, persille, 2 finthakkede skalotteløg, ¼ spsk. knuste sorte peberkorn koges sammen i en gryde med vand (hæld vand i til det dækker godt). Kog ind til væden er kogt næsten helt væk. Fjern persille og estragon. I mellemtiden smeltes sukkeret sammen med 2 spsk. smør i en anden gryde. Tilsæt julesalat, fennikel og lidt salt og bland godt sammen. Læg låg på og damp i ca. 20 min. til fenniklen er mør. Hæld vinaigretten over julesalat og fennikel, rør godt rundt og lad kompotten trække i 20 min. Smag til med salt og peber.
Fisk: Skær fisken i 4 portioner (hvis det ikke allerede er gjort) og læg dem på bagepapir på en bageplade. Pensl med lidt olivenolie og krydr med salt og peber. Bag fisken i en 200 grader varm ovn i ca. 12-15 min.
Sauce: Hæld væden fra kompotten i en anden gryde og kog den lidt ind. Skær lidt koldt smør i små tern og pisk dem i væden, så det bliver til en let sauce. Saucen må ikke koge.
Anretning: Fordel kompotten på tallerknerne, anret fisken oven på, hæld saucen udenom og pynt med frisk dild.
Server sammen med godt brød og pasta eller kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften