Denne ret samler det bedste fra det danske sommerbord: nye kartofler med smør og kørvel, søde ærter, karamelliseret spidskål og frisk fisk med citronsmør. En elegant, men enkel middag, hvor råvarerne får lov til at skinne.
Forberedelse og kogning af kartofler: ca. 15 min
Fisk og citronsmør: ca. 15 min
Spidskål og ærter: ca. 10–12 min
Anretning og afslutning: ca. 5 min
Lad 50–100 g smør blive blødt ved stuetemperatur.
Rør smørret med:
1–2 spsk. rasp
Revet citronskal (kun det gule)
Lidt citronsaft
Salt og en anelse sukker
Nye kartofler
Skrub eller skrab kartoflerne rene.
Kog dem i rigeligt letsaltet vand i 12–15 minutter.
Hæld vandet fra, og tilsæt straks en generøs klat smør.
Læg låg på og ryst gryden let.
Lad kartoflerne trække under låg i 5 minutter.
Vend med finthakket kørvel og skalotteløg før servering.
Ærter
Bælg de friske ærter (eller brug optøede frosne).
Damp dem kort i smør/væde fra den ovnbagte fisk – 30–45 sekunder under låg.
Spidskål
Fjern evt. yderblade.
Del kålen i kvarte, så stokken holder dem sammen.
Steg dem med skærefladen nedad i lidt neutral olie på en varm pande.
Når de er godt karamelliserede, tilsæt:
½ dl vand
Et par klatter smør
En smule salt
Læg låg på og damp i 1 minut.
Fjern låget og kog videre, til vandet er fordampet.
Vend kålen og lad en lille klat citronsmør smelte ned i bladene.
Krydr med salt, peber, lidt citronskal, finthakket skalotteløg og plukket kørvel.
Fisk
Læg fileterne ud på et skærebræt og krydr med salt og peber.
Fordel 1/3 af citronsmørret på fileterne og fold dem sammen på langs.
Læg dem i et ovnfast fad med bagepapir.
Fordel resten af smørret ovenpå.
Bag i forvarmet ovn ved 225 °C i ca. 6–8 minutter.
Anret som vist på billedet.
Dryp lidt af det smeltede citronsmør fra fisken over retten ved servering.
Kommentarer og forslag til opskriften