0
Ovnbagt skærising med citronsmør, nye kartofler, karamelliseret spidskål og grønne ærter

Ovnbagt skærising med citronsmør, nye kartofler, karamelliseret spidskål og grønne ærter

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Grønne fiskeretter

Denne ret samler det bedste fra det danske sommerbord: nye kartofler med smør og kørvel, søde ærter, karamelliseret spidskål og frisk fisk med citronsmør. En elegant, men enkel middag, hvor råvarerne får lov til at skinne.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
1 min.
Estimeret tidsforbrug (ved samtidig tilberedning): ca. 40 minutter

 

  • Forberedelse og kogning af kartofler: ca. 15 min

  • Fisk og citronsmør: ca. 15 min

  • Spidskål og ærter: ca. 10–12 min

  • Anretning og afslutning: ca. 5 min

Citronsmør

  • Lad 50–100 g smør blive blødt ved stuetemperatur.

  • Rør smørret med:

    • 1–2 spsk. rasp

    • Revet citronskal (kun det gule)

    • Lidt citronsaft

    • Salt og en anelse sukker

Nye kartofler

  • Skrub eller skrab kartoflerne rene.

  • Kog dem i rigeligt letsaltet vand i 12–15 minutter.

  • Hæld vandet fra, og tilsæt straks en generøs klat smør.

  • Læg låg på og ryst gryden let.

  • Lad kartoflerne trække under låg i 5 minutter.

  • Vend med finthakket kørvel og skalotteløg før servering.

Ærter

  • Bælg de friske ærter (eller brug optøede frosne).

  • Damp dem kort i smør/væde fra den ovnbagte fisk – 30–45 sekunder under låg.

Spidskål

  • Fjern evt. yderblade.

  • Del kålen i kvarte, så stokken holder dem sammen.

  • Steg dem med skærefladen nedad i lidt neutral olie på en varm pande.

  • Når de er godt karamelliserede, tilsæt:

    • ½ dl vand

    • Et par klatter smør

    • En smule salt

  • Læg låg på og damp i 1 minut.

  • Fjern låget og kog videre, til vandet er fordampet.

  • Vend kålen og lad en lille klat citronsmør smelte ned i bladene.

  • Krydr med salt, peber, lidt citronskal, finthakket skalotteløg og plukket kørvel.

Fisk

  • Læg fileterne ud på et skærebræt og krydr med salt og peber.

  • Fordel 1/3 af citronsmørret på fileterne og fold dem sammen på langs.

  • Læg dem i et ovnfast fad med bagepapir.

  • Fordel resten af smørret ovenpå.

  • Bag i forvarmet ovn ved 225 °C i ca. 6–8 minutter.

40 min.
Anretning:
  • Anret som vist på billedet.

  • Dryp lidt af det smeltede citronsmør fra fisken over retten ved servering.

Kommentarer og forslag til opskriften