0
Ovnbagt skrubbe med pico de gallo og guacamole

Ovnbagt skrubbe med pico de gallo og guacamole

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Guacomole: Skrab frugtkødet ud af de modne avokadoer og mos det med en gaffel. Tilsæt finthakket rødløg og chili. Skær hvidløgene groft ud og knus dem på et spækbræt med den brede side af en stor kniv, drys 1 tsk. groft salt på og mos videre med kniven til det er blevet en fin puré. Rør puréen i sammen med saften fra 1½ limefrugt, cremefraiche samt hakket koriander. Lad guacamolen trække i ½ time og smag til med olivenolie, cayenne, spidskommen og evt. lidt mere salt og limesaft. Pynt gerne med koriander.

Fisk: Krydr fileterne med salt og peber og fold dem så de er lige tykke (lav evt. et snit på tværs i den tynde og spidse ende uden at skære fileten over og fold fileten sammen). Læg dem i et ovnfast fad på et stykke bagepapir drysset med lidt salt og peber samt et par dråber olivenolie. Dryp fisken med lidt olivenolie og dæk med endnu et lag bagepapir. Sæt fadet i en 140 grader varm ovn i 8-10 min. - til fisken netop begynder at tage en mælkehvid farve.

Pico de gallo (tomatsalsa): Skær de modne tomater i tern og vend dem sammen med snittede forårsløg samt skrællet hakket agurk. Vend sammen med presset saft fra 1½ limefrugt, hakket koriander (gem noget til guacamole og til pynt) og jalapeño. Smag til med lidt salt, peber og sukker.

Anret som vist på billedet og server sammen med lidt sprøde salatblade og tortillaer, tacos, ris eller Frijoles refritos.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Skrubbe

KENDETEGN:

Skrubben ligner rødspætten, men adskiller sig ved sin mere ru og knudrede overflade, som skyldes små benknuder på øjesiden. Den har en oval, flad krop, hvor begge øjne er placeret på højre side (dog findes venstrevendte eksemplarer). Farven varierer fra brun til grønlig med mørke pletter og en lys underside. Skrubben bliver typisk mellem 25-40 cm lang, men kan i sjældne tilfælde nå op på 60 cm og veje op til 3 kg.


GASTRONOMISK:

Skrubben er en alsidig spise, der kan tilberedes på mange måder. Kødet er lyst, fast og har en mild, let sødlig smag, som egner sig godt til stegning, bagning og dampning. Den er populær i klassiske danske retter som stegt skrubbe med persillesovs og paneret skrubbe med remoulade. Desuden kan den bruges i supper og fiskefrikadeller. Skrubben kan med fordel tilberedes hel, da benene let slipper kødet efter tilberedning.


SUNDHED:

Skrubben er en sund spise med et højt indhold af magert protein og en lav fedtprocent. Den indeholder vigtige omega-3-fedtsyrer, som bidrager til hjerte-kar-sundhed og reducerer inflammation. Derudover er den rig på vitamin D, B12 og mineraler som jod og selen, der understøtter stofskiftet og immunforsvaret. Ifølge Fødevarestyrelsen anbefales det at spise fisk som skrubbe to gange om ugen som en del af en sund kost.