0
Pakistanske paratha med spicy kødboller & daal

Pakistanske paratha med spicy kødboller & daal

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Pakistansk

Paratha er en type indiske eller pakistanske flade madbrød uden gær. De er pivnemme at lave, og bages på en pande.

I denne version er de krydret med en lækker spicy krydderiblanding.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.

daalkrydderirøde linsertomatpassatazittauerløghvidløggrøn chiliingefærlime
1 min.
Daal

Tag dejen ud af køleskabet 1/2 time før brug. 

Skyl linserne godt igennem med koldt vand i en sigte. Kog dem op i rigeligt vand med salt, skum af, og lad dem koge i 4-5 min., mens du fortsat skummer.

Hæld linserne i en sigte, og lad dem dryppe af.

Hak løg, ingefær, hvidløg og chili fint, og sautér i lidt neutral olie i en gryde, uden at det tager farve. Tag 1/3 af massen fra til kødbollerne senere. Denne 1/3 må gerne køle ned, så kom den evt. i køleskabet i et par minutter.

Tilsæt 2/3 af daalkrydderiet til gryden (pas på, det er HOT, så prøv dig frem), og lad det hele stege lidt.

Tilsæt tomatpassata, fyld glasset halvt op med vand, og tilsæt dette også. Kog igennem i 2-3 min., og tilsæt de kogte linser. Hæld evt. lidt mere vand på, til det lige netop dækker linserne.

Lad daal’en simre ved svag varme. Rør jævnligt, til linserne er møre. Det tager typisk ca. 15-20 min. Smag til med salt, sukker og limesaft. Daal’en skal være stærk, godt krydret og let sødlig med en snert af syre.

Hakket grisekøddaalkrydderi
20 min.
Kødboller
Rør det hakkede kød med den 1/3 sauterede løg, ingefær og chili, som du tog fra tidligere. Smag til med den sidste 1/3 af krydderiblandingen samt salt og peber. Har du et enkelt æg, kan du med fordel røre det i sammen med en lille smule mel eller rasp, men det er ikke nødvendigt. Steg små kødboller på størrelse med en lille bordtennisbold på en pande i neutral olie.
olieparatha krydderiblandingpizzadej - på surdej (Øko)
30 min.
Paratha

Del hver pizzakugle i 2 dele, og rul hver af de mindre dejkugler ud til lige knap 0,5 cm tykkelse på et godt melet bord.

Bank overskydende mel af, og pensl dejen med lidt olie eller endnu bedre med lidt klaret/smeltet smør.
Bag/steg brødene 1 af gangen på en tør pande ved mediumhøj varme i ca. 2-3 min. på hver side, og vend gerne flere gange undervejs. Kom de bagte paratha på en tallerken og kom en lille klump frisk smør på hver af de nybagte brød, som dermed smelter derpå, mens du bager resten. Drys også med lidt god flagesalt og lidt af paratha krydderiblandingen.
Fif:
Hold de bagte paratha lune under et fugtigt viskestykke, mens du bager de resterende brød.
OBS:
Hvis du ikke orker den lidt omfattende, om end autentiske proces med, at stege brødene på en pande, kan dejen også trykkes/rulles lidt flad (1-2 cm høj) på et melet bord, drysses med krydderier, og bages i 20-25 min. ved 175 grader. Pensl gerne brødene med lidt smeltet smør, når de kommer ud af ovnen.
35 min.
Afslut retten

Kom de stegte kødboller i gryden med daal, og lad retten simre sammen i 10 min. 

45 min.
Anretning

Servér med yoghurt og det sidste parathakrydderi drysset over.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Daal krydderi indeholder: 20% gurkemeje, 20% spidskommen, 15% sorte sennepsfrø, 15% gule sennepsfrø, 15 % garam masala, 5% asafetidia, 5% karryblade, 5% kasuri methi.

Bonusinfo

Paratha krydderiblanding indeholder:

25% hel nigella
25% hel sesam
15% knust spidskommen
10% knuste gule sennepsfrø
10% Knuste korianderfrø
10% gurkemeje
5% chilipulver