Bagte rødbeder: Skræl rødbederne og skær dem i stave på ca. ½ cm. Læg dem i et ovnfast fad, vend dem i lidt olie og krydr med salt. Sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca. 35-45 min. (rødbederne kan også vendes i lidt honning og olie - men så skal du holde mere øje med dem, da honningen let får rødbederne til at branke). Efter 20 min. tilsættes hvidløgsfeddene, der bages med skræl på. Skrællen tages først af under spisning.
Æblekompot med peberrod: Æblerne halveres (de skal ikke skrælles), kernehuset fjernes og æblekødet skæres i både. Læg bådene i en gryde, tilsæt 1 spsk. vand og lad æblerne småsimre under låg til det bliver æblegrødsagtigt. Tilsæt 2 tsk. friskrevet peberrod og en smørklat. Smag til med salt og peber og evt. lidt sukker.
Fisk: Del fisken i portionsstykker, rids skindsiden og krydr den med salt og peber. Steg fisken på skindsiden på en pande i olie - først ved høj varme og derefter ved lav varme - til den er færdig (ca. 8-10 minutter). Krydr fisken med salt og peber på kødsiden, når du lægger den på panden. Lad fisken hvile tildækket i 2 min. før servering.
Server retten sammen med ovnbagte kartofler.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften