
Tomater: Placer cherrytomaterne i et ovnfast fad og krydr dem med friskhakket timian, lidt presset hvidløg, olivenolie, salt og peber. Bages ved svag varme (ca. 150 grader) i 45 min. og gerne i længere tid ved lavere grader. Jo længere tid jo mere smag. Lad tomaterne køle lidt af inden servering.
Salat: Dressing: ½ dl god olivenolie, et lille finthakket skalotteløg, kødet fra de 2 tomater (fjern kernehuset og skær tomatkødet i strimler), hvidvinseddike og lidt salt blandes sammen i bunden af en salatskål. Skyl salaterne, pluk eller skær dem i mindre stykker og vend dem i dressingen. Til sidst vendes de bagte cherrytomater i salaten - Friséesalat er lidt bitter i smagen, hvorimod krølsalat er mere neutral - bland efter behag.
Sauce: Bladene fra 1 bundt basilikum blendes sammen med ½ dl god olivenolie og smages til med salt og peber.
Fisk: Fileterne krydres med salt og peber og foldes så de er lige tykke (lav evt. 1-2 snit på tværs, men uden at skære fileten over og fold fileten sammen). Steges på en pande i lidt smør. Steges primært på den ene side i ca. 5-8 min., hvorefter de vendes og steges i kort tid på den anden side.
Server retten sammen med nye små kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften