
Grønt: Rens grøntsagerne (fx sukkerærter, asparges, forårsløg, spinat, squash, nye gulerødder, spidskål, cherrytomater mv.) og skær dem i ensartede mundrette stykker. Varm lidt olie op i en wok eller dyb pande og sauter dem netop møre (4-6 min.). Bruger du cherrytomater skal de dog kun lige vendes med til sidst.
Kartofler: Skrub kartoflerne godt og kog dem møre i velsaltet vand. Smelt 25 g smør i en stor dyb pande og lad det bruse af. Tilsæt kartoflerne, krydr med salt og peber og rist til de er let gyldne. Snit ramsløgene i tynde strimler og vend dem i 2 min. før servering.
Skum: Kom ærter og mælk i en gryde og varm op til simrepunktet. Tag det straks af varmen og hæld det over i en blender. Kør massen så glat som muligt og sigt den derefter igennem et klæde. Rør smør i og smag til med salt og peber. Kom igen blandingen i blenderen og kør til det er skummet godt op. Server straks!
Fisk: Rør lidt mel med salt og peber og vend fileterne deri. Steg dem gyldne og møre i lidt smør på en pande.
Server sammen med lidt godt groft brød og evt. en sprød grøn salat.
Ramsløget findes helt naturligt i mange danske skove, typisk fra midt marts til maj. Vi kan vi derfor kun anbefale, at du stikker et smut i skoven og plukker ramsløg til et par omgange mere, når du har spist denne portion. Du kan både bruge bladene og selve løget, som gror under jorden.
Ramsløg gror oftest som store, brede områder i bunden af særligt løvskov, men du kan også være heldig at finde dem i parker. Ramsløg kan godt lide, at jorden er fugtig. Pluk forsigtigt de blade du skal bruge, så der både er nok til andre og til næste år.
OBS!! Vær opmærksom på, at ramsløget kan forveksles med den giftige liljekonval, høsttidløs og dansk arum. Ramsløget kan dog genkendes på både smagen og den kraftige duft af hvidløg, som ingen af de andre planter har. Er du i tvivl, så lad dem stå.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften