0
Pasta Carbonara med røget mørbrad og syrlig salat
Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Grønne kødretter

I denne klassiske ret, bruger man æg og ost til at lave en cremet sauce der dækker pastaen. Det er vigtigt at æggene ikke får for meget varme, når de er tilsat pastaen, og at retten bliver serveret, så snart den er klar. Så sørg for at kalde folk til bordet i god tid!

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
persillerodskalotteløgcitronhjertesalatbredbladet persille
1 min.
Grønt

Start med at sætte en stor gryde med godt saltet vand over at koge til pastaen.

Skræl løgene, og snit dem i super tynde ringe.

Pluk salaten ud i blade, og skyl dem. Skyl persillen, pluk bladene af, og snit stilkene fint med en skarp kniv.

Skræl persillerødderne, og snit dem i tynde bånd med en kartoffelskræller eller på et mandolinjern.

Riv citronen fint, og gem skallen til senere.

10 min.
Salat

Bland hjertesalat, persillerødder, løgringe, persilleblade og hakkede persillestilke i en skål, og vend rundt med et godt skud citronsaft.

spaghettirøget grisemørbradæg2parmigiano reggiano (Parmesan)
15 min.
Carbonara

Kom pastaen i vandet, til den er al dente. Bemærk at du skal bruge ca. 1/2 dl af kogevandet pr. kuvert senere, så smid det ikke ud.  

Skær mørbraden i små tern. Rist dem 1 minut eller 2 i en smule olivenolie på en stor pande, der senere kan rumme al pastaen. Træk herefter panden fra varmen.

Pisk æg sammen i en skål, og riv osten fint.

Når pastaen er al dente, dræner du den for vand. Kommer pastaen op i panden sammen med den halve dl pastavand pr. kuvert, revet ost og æg.

Nu skal du røre i eller svinge med panden, indtil æggene cremer pastaen som en sauce. Hvis ikke æggene sætter sig, kan du sætte panden over lav varme igen mens du rører. Pas på, at du ikke kommer til at lave røræg.

Smag til med lidt salt, fintrevet citronskal og masser af friskkværnet, sort peber.

30 min.
Anretning

Server pastaen med det samme med den syrlige salat på siden.

Velbekomme!

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.