0
Piadine med sprødt grisebryst, harissa og spidskål

Piadine med sprødt grisebryst, harissa og spidskål

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

  1. Krydr brystflæsket med salt og peber og vend skiverne i mel, dernæst i sammenpisket æg (har du ikke et æg, kan du vende i en melklister, pisket sammen af 1 del vand og 1 del hvedemel) og til sidst i rasp.
  2. Steg den panerede flæsk på en pande i halvt smør, halvt olie, til det er sprødt og lækkert. Kom skiverne på en bageplade med bagepapir, og steg i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15-20 minutter.
  3. Kom de sprøde stykker flæsk over på lidt fedtsugende køkkenrulle, og lad dem dryppe af derpå før servering.
Spidskål, tomater og peber:
  1. Snit spidskålet så fint du kan, og kom det i en skål med lidt salt.
  2. Knug det med dine hænder, og lad det trække til, det skal spises.
  3. Skær, peberfrugt, rødløg og tomater i små stykker. Vend dem med 1-2 tsk lys eddike (fx æbleeddike) salt, peber, sukker og et stænk af din bedste olivenolie. Lad det trække, til det skal spises.
Piadine / Wraps
  1. Varm piadine wraps på en brandvarm tør pande. Endnu bedre er det at vende dem på en (rødglødende) kogeplade lynhurtigt. (Duer dog ikke på induktion og gas). Alternativt kan de lunes i ovnen i et par minutter, og dækkes med et fugtigt klæde umiddelbart efter, de er taget ud.

 

anretning

Som vist på billedet. Server harissa og creme fraiche til.

Fif: Synes du, at det panerede flæsk lydt for fedt for dig og din familie, kan det med fordel stegs sprødt i ovnen ligesom almindeligt stegt flæsk, altså uden paneringen.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?