0
Pita med ”shawarma” af mørksej og sumac-yoghurt dip

Pita med ”shawarma” af mørksej og sumac-yoghurt dip

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Mellemøstlig

Salatat Baqduness wa Bassal (løg/persillesalat med sumak) er udbredt i hele det østlige og sydlige Middelhavsområde fra Tyrkiet til Egypten.

Det er en simpel og fantastisk ledsager til simple retter med kød, fjerkræ og fisk.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.  

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten. 

mørksejfilet uden skindShawarma krydderihvidløg
1 min.
Fisk del 1

Tænd ovnen på 250 grader, hvis du vil varme pita i den.

Del fisken i mindre stykker på ca 1 cm. bredde. Kom fisken i en skål, og vend stykkerne med salt, peber, finthakket hvidløg og shawarma krydderierne. Vend rundt, og lad fisken marinere i 5 min. 

græsk yoghurt, 10%citronsumak (sumac)
5 min.
Yoghurtdressing

Rør yoghurten med citronskal (KUN det gule) og lidt citronsaft. Smag til med sumak (brug max. halvdelen her), sukker, salt og peber.

Lad gerne dressingen trække i 10 min.

rødløgbredbladet persillecitronsumak (sumac)
15 min.
Salatat Baqduness wa Bassal

Skær rødløg i tynde skiver (brug et mandolinjern), og vend med lidt citronsaft.

Skyl, pluk og hak persille groft, og drys med sumak (brug den sidste halvdel her).

Vend persille og rødløg sammen med en god olivenolie, og smag til med salt, citron og friskkværnet sort peber.

hjertesalat
20 min.
Salat

Skyl hjertesalaten, og skær den rustikt ud.

mørksejfilet uden skind
30 min.
Fisk del 2

Varm en wok eller pande op, så den er meget varm - lige før den ryger. Kom lidt neutral olie på, og steg fiskestykkerne et par min., til de lige netop er gennemstegte. Krydr evt. med lidt ekstra salt. 

pita / somun
35 min.
Pita

Varm pita i en 250 grader varm ovn i 2-3 min., eller rist dem i en brødrister.

40 min.
Anretning

Fyld de varme pita med fisk, dressing, salat og persillesalat, og servér straks.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Shawarma krydderi indeholder:

Paprikaflager, hvidløg, spidskommen, sød paprika, gurkemeje, peber, nelliker, cayenne, kanel