Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skræl rødbederne. Skær dem i grove chunks, vend dem med lidt olivenolie og salt og bag i ovnen ca. 25 min. til de er møre.
Sæt også en stor grydefuld godt saltet vand over at koge. Mindst 1 liter pr. kuvert.
Kom kartoflerne op i en anden gryde, dæk med vand og tilsæt en smule salt. Kog ca. 15 min. til de er møre.
Skræl grapefrugten og skær den i skiver. Skær herefter skiverne i mundrette stykker.
Hak skalotteløget fint med en kniv.
Hak persillen fint, både blade og stilke. Kom bechamel op i en lille kasserolle og lun den op. Kom persille og hakkede løg i sovsen og smag til med lidt fintrevet citronskal og groftkværnet sort peber.
Skær fisken i kuvertstykker. Sørg for at vandet i gryden koger og kom så fisken op i gryden og sluk for varmen. Læg låg på og lad fisken trække i ca. 5 min eller til den begynder så småt at skille i flager og er mælkehvid.
Anret kartofler, bagte rødbeder og grape på en tallerken. Kom fisken ved og slut af med at komme sovs over fisken.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()