0
Pocheret mørksej med bechamel, efterårsgrønt og kartofler

Pocheret mørksej med bechamel, efterårsgrønt og kartofler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

rødbeder
1 min.
Bag bederne

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Skræl rødbederne. Skær dem i grove chunks, vend dem med lidt olivenolie og salt og bag i ovnen ca. 25 min. til de er møre.

Sæt også en stor grydefuld godt saltet vand over at koge. Mindst 1 liter pr. kuvert.

kartofler
5 min.
Kog kartoflerne

Kom kartoflerne op i en anden gryde, dæk med vand og tilsæt en smule salt. Kog ca. 15 min. til de er møre.

bechamelsovsbredbladet persillegrapeskalotteløgcitron
15 min.
Ordn tilbehør

Skræl grapefrugten og skær den i skiver. Skær herefter skiverne i mundrette stykker.

Hak skalotteløget fint med en kniv.

Hak persillen fint, både blade og stilke. Kom bechamel op i en lille kasserolle og lun den op. Kom persille og hakkede løg i sovsen og smag til med lidt fintrevet citronskal og groftkværnet sort peber.

mørksejfilet uden skind
25 min.
Pocher fisken

Skær fisken i kuvertstykker. Sørg for at vandet i gryden koger og kom så fisken op i gryden og sluk for varmen. Læg låg på og lad fisken trække i ca. 5 min eller til den begynder så småt at skille i flager og er mælkehvid.

30 min.
Anretning

Anret kartofler, bagte rødbeder og grape på en tallerken. Kom fisken ved og slut af med at komme sovs over fisken.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.