0
Porter-braiserede grisekæber med kartoffel- & pastinakmos med persille

Porter-braiserede grisekæber med kartoffel- & pastinakmos med persille

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
2 t
Opskriftstype:
Gourmet
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
grisekæbe
1 min.
Grisekæber:

Start med at soignere kæberne. Det gøres nemmest ved at lægge kæberne med senen nedad, så den ligger helt fladt på et spækbræt. Tag så en lang og skarp kniv, og skær et lille snit ind i kæben lige ved senen. Tag fat i senen, og lad så kniven følge senen ved at skære skråt ned mod brættet, mens du trækker i senen. Dermed kommer den af i ét langt rent snit. Det er ikke supernemt, og det kræver lige et par forsøg, før den sidder lige i skabet. Men tag dig den tid, det tager, for det er vigtigt for retten, og du ønsker ikke, at der sidder for meget kød tilbage på senen, da den blot skal kasseres bagefter.

grisekæbegulerødderskalotteløgknoldsellerihvidløglimfjordsporterGrisekæbe krydderiblandingtimian
15 min.
Braisering:

Rens alle grøntsagerne, og skyl dem grundigt. Snit dem i fine små tern, og hak 4-5 fed hvidløg fint. 

Tag en stor stegegryde, og brun kæberne grundigt af i halvt olie/halvt smør ved medium til hård varme. Vær grundig og tålmodig. Det gir en fantastisk smag til retten, hvis kæberne opnår en fint gylden karamellisering. Krydr godt med sort peber og salt. Brun evt. over flere omgange, og tag gerne en pande til hjælp, hvis gryden er for lille. Når kæberne er godt brunet af, tages de fra, og sættes til side. Gem fedtstoffet. Brun gulerødder og selleri af i det samme fedtstof, som du brugte til kæberne. Sauter, til de begynder at tage farve, uden at de branker. Tilsæt nu fintskåret skalotteløg og hakket hvidløg, og lad det sautere med i et par minutter sammen med frisk timian og krydderiblandingen samt salt og peber. Kom det hele i gryden sammen med kæberne. Kom nu øl på, og lad det koge ind til det halve. Tilsæt væde (vand eller fond af høns/kalv) - det bør nu lige knapt dække kødet. Er der for lidt væde, så tilsæt lidt vand, men ikke for meget. Kog retten stille og roligt op, og fjern skum og fedt de næste 5-10 min., mens det simrer stille og roligt. Læg et stykke bagepapir over, og sæt et tætsluttende låg på. Kom hele herligheden i ovnen ved 130-140 grader. Her skal retten stå i 1,5-2 timer og hygge. Tjek en af kæberne, om den er mør. Den burde være mør som smør! Sigt nu forsigtigt væden fra over i en anden gryde igennem en finmasket sigte. Hold kød og grøntsager varme i den første gryde, ved at sætte den ind i den lune, men slukkede ovn med låg på. Lad fonden stå og hvile i 5 minutter. Derved samles fedtet i toppen af gryden. Er der meget fedt, kan du kassere lidt af det, ved at tage det af med en ske fra toppen. Sæt gryden over på fuldt blus, og reducer nu fonden, indtil den begynder at tykne lidt og få en konsistens som letflydende tynd karamel. Smag saucen til med salt og peber og evt. lidt syre i form af eddike eller citronsaft, hvis du ønsker det. Hæld saucen over kæberne, vend det hele forsigtigt rundt, og kog det igennem et par minutter, til alt er glaseret ind i den lækre sauce.

bagekartoflerpastinakkerbredbladet persillesødmælksmør
90 min.
kartoffel & pastinakmos med persille:

Skræl, skyl og del kartofler og pastinakker i mindre stykker. Kog dem møre i rigeligt vand tilsat lidt salt. Så snart de er helt møre, hældes vandet fra. Damp kartofler og pastinakker tørre på blusset. Mos det hele igennem en purépresse, eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. I en anden gryde bringes fløde, mælk og smør til kogepunktet, og det tilsættes til mosen under heftig piskning. Smag til med salt og peber. Tilsæt til sidst masser af hakket persille.

120 min.
Anretning:

Server hele herligheden direkte fra gryden, og pynt med frisk timian.

Bonusinfo

Limfjordsporter

Limfjordsporter, eller i folkemunde "Øllets Gentleman", er en næsten sort undergæret porter med en cremet lysebrun skumtop. Smagen er kompleks og domineret af lakrids, røg, ristet byg og maltsødme, og flot afstemt med en markant bitterhed fra humlen.

Thisted Bryghus købte ved lukningen af Urban Bryggeriet, Aalborg i 1986 rettighederne til navnet og den karakteristiske blå/orange etiket. I 1989 kom Limfjordsporteren så på markedet fra Thisted Bryghus, men tidligere brygmester Peter Klemensen fortsatte med at udvikle på opskriften indtil 1997, hvor han ikke mente, at den kunne forbedres yderligere.

Sidenhen er denne øl blevet et ikon i ølverdenen, og det er et af de relativt få produkter fra Thisted Bryghus, der findes udenfor landets grænser - senest USA, hvor den fås på fad i adskillige velassorterede ølbarer.

De fleste nyder Limfjordsporter alene uden mad, men prøv den også til kraftige simreretter eller den avancerede som ledsager til østers.

Anbefalet serveringstemperatur 8-14°C

Bonusinfo

Grisekæbe krydderiblanding indeholder:
Laurbærblade, sort peber, stjerne anis & tørret timian.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?