0
Quesadillas i majstortilla med sweet'n'sour stegt gris, bønner og ris

Quesadillas i majstortilla med sweet'n'sour stegt gris, bønner og ris

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

En quesadilla er en tortilla, oftest en hvedemels-tortilla, men ofte også en majstortilla, som er fyldt med ost og derefter grillet eller stegt.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

ris
1 min.
Ris:

Kog risene efter anvisning på posen. Eller gør som jeg, og følg følgende vejledning:

Jeg har nu +25 års erfaring som kok, og bilder mig ind, at jeg ved et eller andet om mad og også om at koge ris ;-) Men for nylig fik jeg dette fif fra min gode ven "Skovridderen", der har boet en årrække i Nepal. Han sagde: Skyl risene hurtigt i koldt vand. Kog imens rigeligt vand op med lidt salt i. Kom de skyllede ris i, når vandet koger. Læg låg på! Sæt uret, tik, tak - efter 8 minutter hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække i 5-10 minutter! Voilà! Perfekte fluffy ris HVER GANG!

Jeg må indrømme, at jeg ikke har set mig tilbage siden, og koger nu ALTID mine basmati- eller jasminris efter denne metode! Tak Jesper!

røde kidneybønnerhakket grisekødSød chilisauce
2 min.
Sweet'n'sour gris:

Kom bønnerne i en sigte, skyl dem med koldt vand, og lad dem dryppe af. Steg det hakkede kød i lidt neutral olie på en brandvarm pande i et par minutter, til det er godt brunet af. Kom de drænede og skyllede bønner ved, og rist dem med i 2-3 min. Kom sweet chili sauce i (pas på det er en lille smule stærkt, så prøv dig frem til din ønskede styrke).

Majstortillas - nixtamalrevet Gou dan
20 min.
Quesadillas:

Tør panden, hvorpå du stegte kødet, med lidt køkkenrulle, og kom lidt olivenolie på. Kom en tortilla på panden, og lad varmen stå på 2/3 styrke. Fordel lidt revet ost på tortillaen. Steg den i et minuts tid, og kom det stegte kød på. Læg derefter endnu en tortilla på. Lad quesadillaen stege på den ene side, til osten smelter, mens du presser den let sammen med en paletkniv. Vend quesadillaen, når det er muligt, og steg den på den anden side, til den også er sprød på denne side. Tilføj evt. lidt ekstra olivenolie.

Gentag dette, til du har brugt alle tortillas og fyld. Hold evt. de første lune i en ovn, indtil de alle er færdige.

Skær derefter de færdige quesadillas ud i passende trekanter.

mesclun, mix salatergræsk yoghurt, 10%limeMajstortillas - nixtamal
30 min.
Anretning:

Som vist med yoghurt, og evt. dryppet med ekstra chili sauce. Server salat, ris og limebåde til.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mesclun er en blanding af små, spæde  salater, der stammer fra Provence i Frankrig. Den traditionelle blanding inkluderer bla. kørvel, ruccola, grønne salater og endive,

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?