0
Ristet kuller på lun purløgs-kartoffelsalat med smilende æg.

Ristet kuller på lun purløgs-kartoffelsalat med smilende æg.

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

  1. Kartoflerne koges i saltet vand, drænes og køles ned, til de er til at håndtere. Derefter skæres de i mundrette stykker.
  2. Krydr med salt, en smule sukker og peber på kødsiden. Skindet ridses to eller tre steder med en skarp kniv.
  3. Æggene koges smilende eller hårde alt efter hvad man bedst kan lide, køles ned, pilles og skæres i halve eller kvarte alt efter, hvor blød blommen er.
  4. Purløget snittes fint
  5. Dressingen laves: Sennep, en smule eddike, salt og peber samt en smule vand røres sammen og tilsættes olie en smule af gangen til smagen er så stærk/rund, som man synes. Det gøres nemmest med en stavblender eller i en ”meljævningsryster”. For at dressingen ikke skal skille, er det vigtigt, at alle ingredienser har samme temperatur. Hvis den alligevel skiller, kan man forsøge at tilsætte en spsk. iskoldt vand og piske videre, og ellers smager den stadig godt selvom, den er skilt.
  6. Salaten rives i rustikke stykker.
  7. Tomaterne skæres i ligeså rustikke stykker og drysses med salt og sukker efter smag.
  8. Fileterne pensles med lidt neutral olie på skindsiden. Fisken steges ved meget hård varme med skindsiden nedad i 1-2 minutter, enten på en pande eller på grillen i en ”fiskevender”. Vend fisken om og lad den ”kysse” panden/grillen på kødsiden, og så er den færdig. TIP: På pande: hvis fileterne ”krøller” på panden, kan man forsigtigt trykke dem nedad med en palet.
Anretning

Kartofler, tomater og halvdelen af purløget vendes sammen med halvdelen af dressingen og anrettes ovenpå salaten på et fad. Læg de kvarte/halve æg ovenpå, og til sidst de grillede fileter. Dryp med resten af dressingen og drys med purløg.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?