
Salsa: Skær skallen af appelsinerne og befri fileterne ved at skære ind langs lamellerne med en skarp kniv. Del hver filet en gang på midten og pres saften fra "skrogene" henover. Halver avokadoerne, fjern skal og sten og skær kødet i mellemstore tern. Hak rødløget og vend det hele let sammen med 2 spsk. olie, saft fra ½ limefrugt, salt og peber. Smag til med honning, salt og peber.
Ris: Hak skalotteløg og hvidløg helt fint og sauter det i lidt olie uden det tager farve. Tilsæt ris og skallen fra 1 limefrugt, krydr med salt og peber og sauter til risene er klare. Tilsæt hønsefond og rør til næsten al væden er væk. Hæld kokosmælken i, skru ned til middel-lav varme og læg låg på. Lad risene simre i 10 min., rør saften fra 1 limefrugt i og sluk for varmen. Lad risene trække i 10-12 min. på eftervarmen til de er møre. Trim imens ananasskiverne for skal og stok og skær ananaskødet i små tern. Rens chilien, skær den i helt fine små tern og hak korianderen. Vend ananas, chili og koriander i risene, smag til og server.
Fisk: Lav et dybt rids henover midten på fileterne og fold dem, hvor ridset er. Fæstn dem med en tandstikker og krydr dem på begge sider med salt og peber. Pres saften fra ½ limefrugt henover og rist fileterne gyldne og møre på panden i lidt olie. Anret på et varmt fad, fordel salsaen henover og server straks.
Server sammen med en sprød grøn salat og dampede snackgulerødder.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften