
Sauté: Læg rosinerne i en skål, overhæld dem med kogende vand og lad dem trække i 15 min. Skyl kålen godt, fjern de grove ribber og snit bladene i smalle strimler. Pil rødløget og skær både rødløg og græskarkød i ensartede små tern. Skær skallen af appelsinen, skær fileterne fri ved at skære ind langs lamellerne og del fileterne i små stykker. Befri æblet for stilk og kernehus og snit frugtkødet i små tern. Varm lidt olie op på en pande og rist løg og græskartern til de begynder at tage farve. Tilsæt kålen, krydr med salt og peber og rist videre i 3-5 min. til græskar og kål er møre med bid. Vend æbleternene i og varm dem igennem. Vend til sidst appelsin, drænede rosiner og balsamico i og smag til.
Sauce: Hæld den friskpressede appelsinsaft i en fintmasket sigte over en kasserolle. Kog saften ind til det halve ved middel varme. Rør derefter 3 spsk. soyasauce i og pisk til sidst 3 spsk. smør i. Smag til med soyasauce og server straks.
Fisk: Del fisken i 4 ensartede portionsstykker, dup dem tørre og krydr dem med salt og peber. Vend stykkerne i et tyndt lag mel og steg dem gyldne og møre på begge sider i lige dele smør og olie.
Fordel saucen i bunden af 4 varme, dybe tallerkner og læg et stykke fisk i midten. Top med sautéen og server straks.
Server sammen med bagte rødbeder og hele bagte hvidløg.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften