0
Ristet torskeryg med cremede hvide bønner, brøndkarse og ”Røg”

Ristet torskeryg med cremede hvide bønner, brøndkarse og ”Røg”

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Fisk: Torsken steges på en godt varm pande i smør og olivenolie sammen med et par hele upillede hvidløgsfed og lidt timiankviste. Fileterne steges primært på den ene side i ca. 3-4 min. til de er pænt gyldne, hvorefter de vendes og steges i kort tid på den anden side.

Cremede hvide bønner: Bønner udblødes natten over i rigeligt vand. De udblødte bønner, det hele stykke bacon, timian og de pillede hvidløg kommes i en kasserolle og dækkes med vand tilsat salt. Koges i ca. 1 time eller til de er møre! (husk at skumme godt af imens) Bønnerne drænes for kogevæske (som gemmes), halvdelen af de kogte bønner kommes i en blender og blendes med kogevæsken til en lind konsistens. Puréen kommes tilbage i en ny gryde og de resterende bønner tilsættes uden timian og bacon. Inden servering tilsættes de cremede bønner hakket persille, smør og citronskal af en ½ citron (kun det gule)

Bacon: Skær sværen af det kogte stykke bacon og skær det nu ud i rektangulære stykker af ca. ½ x 3 cm. og steg dem sprøde i lidt olie.

Pynt: Med plukket brøndkarse vendt i lidt god olivenolie og drys det sprøde bacon over og stænk lidt jomfruolivenolie over retten.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.