
Skræl kartoflerne og pil løgene. Snit begge dele i ½ cm tykke skiver og giv dem et 5 minutters opkog i letsaltet vand. Hæld væden fra, lad grøntsagerne dampe tørre og fordel dem i bunden af et smurt ildfast fad. Rist skinkeskiverne let på panden til de lige tager lidt farve og gem dem til senere. Skær champignonerne i skiver, rist dem let gyldne i lidt olie på samme pande og kom dem over kartoflerne. Læg fiskefileterne ovenpå kartofler, løg og svampe, krydr med salt og peber og fordel skinken henover. Hæld fløden over (jævnes evt. med maizena) og sæt fadet i ovnen ved 170 grader i 15 min. Tag det ud, drys med osten og bag igen til overfladen er gylden (10-15 min.).
Server retten med en ratatouille, en sprød grøn salat og godt groft brød til.
Ratatouille
1 stk. squash
1 stk. aubergine
2 stk. rødløg
2 stk. peberfrugter
2 fed hvidløg
1 ds. flåede hakkede tomater
1 spsk. koncentreret tomatpuré
1 tsk. oregano
1-1½ spsk. sukker
olivenolie
salt og peber
Del squash og aubergine i ensartede tern på ca. 2 cm. Skær rødløget i både, peberfrugterne i strimler og hvidløgsfeddene i tynde skiver. Rist squash og aubergine i olie ved middelhøj varme til de er let gyldne. Kom de andre grøntsager ved og sauter yderligere 4-5 min. Tilsæt flåede tomater, tomatpuré, oregano, sukker, salt og peber og lad blandingen simre uden låg i ca. 20 min. (ratatouillen skal være nedkogt til en tyk, cremet konsistens). Smag til med salt, peber og sukker.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Den brune champignon minder om den hvide champignon. Den har en skærmformet, lys brun hat og nedenunder gemmer de rosa-rødbrune lameller sig.
Kommentarer og forslag til opskriften