0

Rødspætte i timiansauce med bagte grøntsager vendt i grov sennep og honning

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Grønt: Skær toppen af gulerødderne, men bevar 3 cm af det grønne. Flæk dem på langs og vend dem i olie, salt og peber. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 10 min. Pil rødløgene og skær dem i både. Tag gulerødderne ud af ovnen og skru ned til 175 grader. Vend løg, honning og sennep godt sammen med gulerødderne. Sæt igen fadet i ovnen og bag 10-15 min. til grøntsagerne er møre med bid.

Fisk: Snit skalotteløgene i tynde skiver og bred dem ud i bunden af et lille ildfast fad. Krydr fileterne med salt og peber, rul dem sammen og læg dem ovenpå løgene. Kom citronsaft, halvdelen af timianen og fonden ved og luk tæt til med stanniol. Sæt fadet i ovnen og bag i ca. 20 min. til fisken er mør. Sigt fonden over i en skål (den skal bruges til saucen) og hold fisken varm i den slukkede ovn.

Sauce: Kom æggeblommerne i en kasserolle og pisk fonden i lidt ad gangen (så æggeblommerne ikke koagulerer). Rør timianen i, kog det hele op under piskning og tag gryden af varmen. Pisk smørret i lidt ad gangen og smag til med salt og peber. Hæld saucen over fisken lige inden servering.

Server med små kogte kartofler og en sprød grøn salat til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.