
Salsa: Skræl mangoerne, skær kødet fra stenene og snit det i små tern. Rens 1 chili for kerner og hak den og rødløget helt fint. Bland mango, løg og chili sammen med ½ bundt hakket koriander, saft af ½ limefrugt og 1 spsk. olie og smag til med limesaft og salt.
Dip: Rens 1 rød chili for stilk og kerner, pil hvidløgene og skræl 3 cm frisk ingefær. Kom det hele i en blender sammen med 2 spsk. limesaft, peanutbutter, sesamolie, kokosmælk og et godt nip salt og kør det sammen til en blød og ensartet dip. Smag til med salt, limesaft og peanutbutter.
Fisk og kartofler: Rens 1 chili og hak den helt fint. Riv 3 spsk. skrællet ingefær fint på et rivejern. Rør chili, ingefær, allehånde, paprika og 2 spsk. olie sammen. Dup fileterne tørre og vend dem sammen med 2/3 af krydderblandingen og lad dem marinere i 20 min. Skræl imens kartoflerne, skær dem i grove, mundrette bidder og vend dem sammen med den sidste tredjedel af krydderblandingen, et godt skvæt olie, salt og peber. Bred dem ud i ét lag i bunden af et ovnfast fad og sæt dem i en 200 grader varm ovn i 20 min. Krydr fileterne med salt og rul dem sammen. Tag kartoflerne ud af ovnen, læg fiskerullerne oven på og sæt igen fadet i ovnen i 10-12 min. til både fiskeruller og kartofler er møre. Drys med ekstra flagesalt og ½ bundt grofthakket koriander, top med limefrugt skåret i både og server straks.
Server sammen med en sprød og fyldig grøn salat.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften