0
Rødspætte med citronsovs, kogte kartofler og julesalat

Rødspætte med citronsovs, kogte kartofler og julesalat

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Co2 venlig

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
julesalat / endive
1 min.
Julesalaten

Julesalat kan for nogen være en ret bitter salat. Man kan fortynde bitterheden en smule, ved at lade juelesalatbladene ligge i vand i en times tid, før man skal bruge den.

grøntsags bouillonsalthele flåede rødspætter
3 min.
Fisken

Sæt ovnen på 200 °C.

Opløs bouillonen i 1 dl kogende vand pr. person.

Læg fisken i et fad med høje kanter, og krydr med salt på begge sider. Hæld bouillonen henover, kom et låg på eller dæk med bagepapir, og bag fisken i ca. 20 min.

kartofler
10 min.
Kogte kartofler

Sæt en kasserolle med letsaltet vand over at koge. Skrub kartoflerne grundigt under vand.

Kom kartoflerne i vandet (det behøver ikke at koge), og vær opmærksom på, at vandet kun lige netop skal op at simre. Kog kartoflerne til de er møre, ca. 10 min. Sluk for blusset, og lad kartoflerne hvile i vandet 5 min længere, før du hælder vandet fra.

rødt æbleblå vindruer, stenfrieolivenolie, ekstra jomfrusennephonningeddikesort peber
15 min.
Salaten

Skyl julesalaten, æble og vindruerne grundigt og afdryp for vand. Pil bladene fra stokken på julesalaten, skær druerne i halve og æble i grove stykker.

Lav en dressing på 1 spsk. olie, ½ tsk. sennep, ½ tsk. Honning og ½ tsk. eddike pr. person. Riv evt. lidt hvidløg i, hvis du har noget liggende, og krydr med salt og peber. Vend salaten i dressingen lige før servering.

hvedemelcitron
25 min.
Citronsovsen

Til den opbagte sovs skal bouillonen fra fisken bruges, så den kan med fordel hældes op i noget mere handy til formålet.

Varm en kasserolle eller gryde op ved middelvarme. Den skal helst være med runde kanter i bunden, så det bliver nemmere at piske sovsen med et piskeris. 

Tilsæt 1 spsk. olie og ½ spsk. mel pr. person, og rør rundt i 1 min. Hæld bouillonen i lidt efter lidt under omrøring, så der ikke dannes klumper. Skru helt ned for blusset, og smag til med salt og citronsaft.

30 min.
Anretning

Servér fisken i fadet, så man kan filetere den ved bordet og spis sammen med de kogte kartofler, salaten og citronsovsen.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.