Gratin: Skræl bagekartoflerne, skær dem i tynde skiver og skyl dem grundigt i koldt vand til vandet er helt klart. Smelt 100 g smør. Dup dem så tørre som muligt og læg en tredjedel af dem i bunden af en ildfast gratinform smurt med olivenolie. Skær oliven og skalotteløg i tynde skiver, hak hvidløgene fint og pluk ca. 1 spsk. blade af timiankvistene. Fordel halvdelen af oliven, skalotteløg, hvidløg, timian og parmesan oven på kartoffelskiverne, dryp med en tredjedel smeltet smør og krydr med salt og peber. Læg igen en tredjedel af kartoflerne på og drys resten af oliven, skalotteløg, hvidløg, timian og parmesan henover. Krydr igen med salt og peber, dryp med en tredjedel smør og læg de sidste kartofler på som låg. Dryp med det resterende smør (gem ca. 10 g smør til fisken) og drys med lidt rasp. Læg et stykke bagepapir henover, sæt et tomt fad ovenpå som presse og bag gratinen ved 185 grader i 45 min. Tag presse og bagepapir af og bag yderligere 15 min. til gratinen er mør og overfladen gylden.
Fisk: Skær løgene i tynde både og porrerne i skiver. Rist baconen gylden og næsten sprød på en tør pande. Kom løg og porrer ved, sauter til de er møre - men gerne stadig sprøde - og fordel blandingen i bunden af et ildfast fad. Krydr fiskefileterne med salt og peber, rul dem sammen og læg dem ovenpå løg og porrer. Dryp med det sidste smeltede smør og drys med plukkede timianblade efter behag. Bag fisken ved 200 grader i 10-12 min. til den er mør.
Sauce: Kom hvidvin og fløde i en kasserolle og lad det simre uden låg til mængden er halveret. Tag gryden af varmen og rør først cremefraiche og dernæst krydderurter i. Varm saucen igennem – den må ikke koge! - og smag til med salt og peber.
Giv en sprød grøn salat og godt groft brød til.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
Kommentarer og forslag til opskriften