0

Rødspætteruller toppet med æble, timian og løg og gratinerede pandekager med cremet fyld af bacon, hvidløg, svampe og spinat

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Pandekager: Bag evt. pandekagerne efter nedenstående opskrift. Skær baconen i tynde tændstikker og hak 1 løg og hvidløget fint. Rens svampene og del dem i mundrette bidder. Skyl spinaten grundigt, fjern grove stilke og slyng bladene tørre. Varm lidt olie op på en pande og rist baconen gylden ved middel varme. Tilsæt løg og hvidløg og sauter til de er klare. Skru op for varmen, tilsæt svampene og rist dem med i ca. 4 min. til de er gyldne. Tilsæt fonden og lad det simre til væden er kogt næsten helt ind. Rør fløden i, kog det kortvarigt op og vend til sidst spinaten i. Smag til med salt og peber og fordel fyldet på de 8 pandekager. Rul pandekagerne sammen og læg dem i et ovnfast fad med samlingen nedad. Drys med revet ost og gratiner pandekagerne i en 225 grader varm ovn i 8-10 min.

Fisk: Rul fileterne sammen, læg dem i et lille ovnfast fad og pensl dem med det smeltede smør - brug det hele. Krydr med salt og peber, dæk godt til med stanniol og bag rullerne i den 225 grader varme ovn i ca. 10 min. til de kun lige er møre. Topping: Skær imens 1 løg og æblerne i tynde skiver. Varm lidt olie op på en pande og sauter først løget klart. Tilsæt æbler, plukket timian og et drys sukker, krydr let med salt og peber og sauter videre i 2-3 min. Tag rullerne ud af ovnen, fjern stanniolen og fordel toppingen oven på.

Server sammen med en sprød grøn salat til og ovnbagte eller kogte små kartofler.

Klassiske pandekager (8 stk.)

125 g hvedemel, ¼ tsk. fint salt, 1 æg, 3 dl mælk og 3 spsk. olie.

Sigt mel og salt ned i en skål og rør æg og 2½ dl mælk i. Juster konsistensen til en lind og letflydende dej med den resterende mælk. Læg låg på skålen og lad dejen hvile i ca. 15. min. Rør olien i og bag dejen til 8 tynde pandekager på en hed teflonpande (Ø ca. 25 cm).

Bonusinfo

Klaret smør: Klar smørret ved at varme det langsomt op, uden at det koger i en lille kasserolle. Når det er smeltet, trækkes det til side og får lov at stå lunt 5-10 minutter så valle og urenheder kan bundfælde sig. Hæld nu den klarede smør (der ligger i toppen) over i en ny skål og kasser vallen (det hvide bundfald).

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?