
Tærte: Kom grahamsmel og salt i foodprocessoren og kør det hurtigt sammen. Skær det kolde smør i små klumper og hak dem sammen med melet. Sæt maskinen på pulsfunktion og tilsæt 2-3 spsk. koldt vand – 1 skefuld ad gangen – til dejen har samlet sig. Rul dejen ind i film og læg den på køl i 30 min. Pil rødløgene og skær dem i tynde skiver. Varm lidt olie op en pande og sauter løgene ved sagte varme i 20-30 min. til de karamelliserer. Skræl imens rødbederne og riv dem groft. Rul tærtedejen ud og beklæd et smurt tærtefad med den. Rør rødbederne sammen med løgene og bred det ud på tærtebunden. Pisk æg, fløde, salt og peber sammen, hæld det over fyldet og bag tærten i en 160 grader varm ovn i ca. 40 min.
Fisk: Skyl og pluk mynte og koriander. Befri chilierne for stilk og kerner, skræl ingefæren og hak begge dele groft. Rist jordnødder og spidskommen på en tør pande til de er gyldne og aromatiske. Kom dem i en blender sammen med chili og ingefær og hak det til en ensartet masse. Tilsæt krydderurter, citronsaft fra ½ citron, 2 spsk. olie, salt og peber og kør videre til det når en fin konsistens. Læg fileterne op på række og krydr dem let med salt og peber. Læg en skefuld fyld midtpå og rul fileterne sammen om fyldet. Læg rullerne i et ovnfast fad, dryp med olie og drys med sesamfrø. Bag rullerne i den 160 grader varme ovn i ca. 12 min. (til de er møre).
Server sammen med en sprød grøn salat og godt brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften