0
Rødtunge med stegte grønne asparges, dertil nye kartofler rørt med Fynsk rygeost og purløg samt rabarberkompot og kantarelsauce

Rødtunge med stegte grønne asparges, dertil nye kartofler rørt med Fynsk rygeost og purløg samt rabarberkompot og kantarelsauce

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Gourmet
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

tørrede kantarellerrødvinssauce / sauce bordelaisefløde 38% (piskefløde)skalotteløgtimianhvidløgcitron
1 min.
Kantarelsauce

Kom svampene i en skål, og overhæld dem med kogende vand, så de er dækket. Lad dem udbløde i 20-30 min. Knug de udblødte kantareller tørre for væde, og hak dem groft. Pil og finthak skalotteløg og 1 fed hvidløg pr. person. Pluk og hak timian.

Sauter kantareller, hvidløg, skalotteløg og timian af i lidt smør i en lille kasserolle uden, at det tager farve. Krydr med salt og peber. Kom gerne en lille sjat rødvin eller portvin på, hvis du skulle være så heldig at have det stående. Kog vinen ind til det halve. Kom rødvinssaucen på, og kog op. Kom fløden på, og kog saucen igennem i 2-3 min. Stil saucen til side. Lige før servering piskes den kogende sauce med ca. 25 g koldt smør i tern pr. person. Smag til med salt og peber, og juster med lidt citronsaft.

rabarber
10 min.
Rabarberkompot

Skær top og bund af rabarberstænglerne, og skær derefter rabarber i tern på ca. 5 x 5 mm.

Kog en lage af citronsaft (brug saften af 1/4 citron til 2 personer og 1/2 citron til 4 personer), lige så meget sukker/honning, som der er citronsaft og ca. 1/2-1 tsk. revet citronskal. Skyl rabarber, og kom dem i den kogende, sursøde lage. Lad dem koge i 2-3 min. Hæld det hele i en skål, og lad rabarber trække til senere.

nye kartoflerpurløgFynsk Rygeost  - fra Gundestrup Mejericitron
15 min.
Nye kartofler rørt med Fynsk rygeost

Kog kartoflerne i godt saltet vand, til de er møre. Lad dem dampe godt af i et dørslag. Del kartoflerne i mindre stykker, og kom dem i en skål. Vend kartoflerne med salt, peber og masser af god olivenolie. Fordel rygeosten i mindre stykker og vend det hele sammen. Kom kartoflerne på et fad, og drys med fintsnittet purløg, revet citronskal og friskkværnet sort peber.

rødtungefilet
40 min.
Fisk

Krydr fileterne med salt og peber, og fold dem, så de er lige tykke. Steg fileterne på en godt varm pande i lidt smør og olivenolie. Steg primært på den ene side (start med den flotte ensartede side) i 3-4 min., til de er pænt gyldne. Vend fiskene, og steg dem i kort tid på den anden side.

grønne asparges
40 min.
Stegte grønne asparges

Kasser den nederste 1/4 af de grønne asparges (se video ovenover). Steg resten på panden samtidig med fisken. Krydr med salt og peber.

45 min.
Anretning:

Som vist på billedet.

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?