Rabarber: Rens rabarberne og snit stænglerne i 4 mm skiver. Vend dem sammen med sukker og ½ flækket vaniljestang og bred dem ud i et lavt ovnfast fad. Bag dem i en 200 grader varm ovn i 10 min., vend godt rundt i kompotten og bag igen i ca. 10 min. til de er møre.
Grøntsager: Trim alle grøntsagerne for grove ender eller blade, jod og deslige. Del spidskålen i 3-4 både, skær majroerne i kvarte og flæk gulerødderne på langs. Skær asparges og forårsløg i 2 cm lange stykker med et meget skråt snit. Kog 2½ dl vand, 1 spsk. smør og ½ tsk. salt op i en sauterpande med låg. Tilsæt gulerødder og majroer, kog op og lad det simre i 1 min. Tilsæt spidskål og kog i 1 min. Vend asparges og forårsløg i og lad det simre i 3-4 min. til alle grøntsager lige er møre med bid. Hæld væden fra, lad grøntsagerne dampe tørre og rør 1 spsk. smør og citronskal i. Vend til sidst rygeosten i, smag til med salt og friskkværnet peber og anret. Drys med fintsnittet dild og server.
Fisk: Rør rugmelet sammen med peber og et godt nip salt og vend fileterne deri. Lad dem hvile i 10 min. ved stuetemperatur og steg fiskene gyldne og møre i smør. Dryp af på køkkenrulle, dryp med lidt flagesalt og server straks efter.
Server retten sammen med nye kogte kartofler, smørsauce og ristet softkernerugbrød.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften