0
Santa Fe corn chili med sprøde majschips
Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hakket oksekød 3-6%løgrød peberfrugttomaterchili beans (kidneybønner i chilisauce)Mexicansk krydderiblanding (stærk)
1 min.
Chili

Kødet steges i olie ved høj varme i en stor pande, til det bruner.

Imens kødet bruner, hakkes løg, peberfrugt og tomater mellemgroft.

Når kødet er brunet, tilsættes taco-spice-mixet, og kødet tages af panden.

Peberfrugterne steges ved meget høj varme i olie på panden, til de branker let.  
Tilsæt løgene, og lad dem stege med ved mellemvarme et par minutter.
Til sidst hældes tomaterne ned i panden. Lad retten stege et minuts tid, og hæld så kødet tilbage i panden efterfulgt af chilibønnerne.
Smag til med salt og peber.

Lad retten simre stille i 10-15 minutter, og smag så til med evt. chiliflager eller chilisovs (kan undlades). Måske skal der lidt vand på undervejs, chilien skal have konsistens som en meget tyk suppe.

Forvarm ovnen til 200 grader.
Majsene drænes.

Majs tortillas – Tlayudachili flager
20 min.
Anretning og chips

Tortillaerne pensles med olie og varmes i ovnen, til de er sprøde og dufter af majs.  Bræk dem i mindre stykker, og læg dem i en skål eller en brødkurv. Dryp evt. lidt chilisauce over.

Umiddelbart inden I skal spise, vendes 2/3 af de drænede majs ned i chilien, og den varmes godt igennem.

Anret chilien i portionsskåle, og top op med creme fraiche, resten af majsen, samt evt. et par dryp chili-sovs.

 

~ Velbekomme ~

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver

 

 

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?