Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl kartoflerne, og del dem i 4-6 både hver. Giv dem et opkog i rigeligt, godt saltet vand i 5-6 min. Dræn vandet fra kartoflerne, og lad dem dampe helt af. Vend dem rundt med godt med olivenolie, og krydr med salt og masser af sort peber. Kom kartoflerne på en bageplade med bagepapir på (undgå at de ligger i lag). Steg dem i en 225 grader forvarmet ovn, til de er lækre, sprøde og gyldne. Det tager typisk 20-30 min. Drys med Skagen secret krydderi (brug ca. 1/3 her) og salt.
Skær 3-4 mm tykke skiver af agurkerne, vend dem med rigeligt fint salt og kom dem i en sigte, hvor de drypper af i 5-10 min. Skyl dem hurtigt under koldt vand. Skær tynde skiver af det pillede rødløg (brug evt et mandolinjern). Pres citronsaft (riv det gule af skallen først, og gem til dressingen), og hæld saften over løgskiverne. Rør med 2-3 spsk. sukker, til det er opløst. Vend løgene med de saltede drænede agurker. Pluk og hak dilden, og vend halvdelen sammen med agurker og løg. Lad dem trække tildækket, til de skal spises.
Rør yoghurt med ca. 1/3 af krydderiet, lidt revet citronskal samt det sidste hakkede, friske dild. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Krydr fisken med salt og peber. Vend den sidste 1/3 af krydderiblandingen i raspen, og panér nu fisken i mel, æg og rasp. Tryk det godt fast. Steg fiskefileterne på en pande i rigeligt neutral olie. Steg i i alt 2-3 min. på begge sider, til fisken er gylden og sprød.
Halvér bollerne, og sæt ovnen på grill. Kom bollerne i den varme ovn med skærefladen opad så tæt på grill-legemerne som muligt. Grill, til de er gyldne på skærefladen.
Alternativt kan bollerne skæres over og ristes på en brødrister.
Kom lidt dressing og en smule syltede løg/agurker på burgerbolle bunden. Kom derefter en stegt fisk ovenpå. Top med plukket og skyllet salat, mere dressing og evt. mere løg/agurk. Servér med sprøde "fritter".
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Skagenfood Secret krydderi er Skagenfoods egen særlige krydderiblanding, der er til perfekt til skaldyr, grillet hvid fisk og ikke mindst laks.
Ingredienser: Løgpulver, dildspidser, fennikel, korianderfrø, citronskal, timian, hvidløgspulver, urteboullion, sort og rosa peber. Alle ingredienser er økologiske.
Kommentarer og forslag til opskriften