0
Skindstegt lyssej med kartofler al forno, parmesan og spidskål

Skindstegt lyssej med kartofler al forno, parmesan og spidskål

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Ægte vinter-comfortfood: Hede cremede kartofler med søde løg under et låg af sprød parmesan, serveret med pivfrisk, skindstegt hvilling eller kuller på sprød spidskål.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
1 min.
Kartoflerne

Ovnen tændes på 220 grader, varmluft.

Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver. Det gøres nemmest på et mandolinjern, men en kniv kan også bruges.
Løgene foreberedes på samme måde.

Timianen skylles og plukkes.

Parmesanen rives fint.

I en stor pande, der både kan rumme kartofler og løg, og som også kan gå i ovnen, koges fløden op med ligeså meget vand som fløde (brug evt. flødebægeret til at måle vandet af med). 

NB: Hvis ikke du har sådan en pande, kan du bare sætte et ildfast fad ind i ovnen for at forvarme, og så forberede kartofler og løg på en almindelig pande med høje sider.

Tilsæt kartofler, løg, den plukkede timian og salt og peber til fløde/vandblandingen. Lad det hele koge 5-7 minutter uden låg, mens du forsigtigt rører/vender kartoflerne. Meningen er, at vandet skal fordampe, samtidig med at kartoflerne og løgene tilberedes, for at spare tid i ovnen til sidst.

Når kartoflerne er ved at være møre, fordeles de jævnt i panden (eller hældes over i det ildfaste fad), og parmesanen drysses over.

Lad kartoflerne bage i ca. 15 minutter, til overfladen er sprød og gylden, og kartoflerne møre.

lyssejfilet med skindspidskål
20 min.
Fisken

Mens kartoflerne bager, steges fisken.

Soigner fisken, og del den i portionsstykker. Rids to 3-4 cm lange snit på skindsiden af hvert stykke med en skarp kniv. Rids kun lige igennem skindet - ikke ned i kødet. Krydr med salt og peber på kødsiden.

Spidskålen deles og snittes ultrafint.  

Når kartoflerne er færdige, tages de ud, og imens de hviler, steges fisken på skindsiden i 2-3 min i lidt neutral olie på en meget varm pande. 
Tryk forsigtigt ned på fisken med en palet eller en ske for at sikre, at skindet er i kontakt med panden over det hele.

Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre, stadig på skindsiden, til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt derefter et par små klumper smør, og lad det bruse op.
Vend fisken og tæl til ti, så er den klar.
Læg fisken ovenpå kartoflerne for at holde den lun, mens spidskålen steges.

Fiskepanden varmes op igen med en frisk klat smør på (det er ikke nødvendigt at vaske den først), og spidskålen sauteres/steges et-to minutter, til den lige falder sammen, men stadig har et godt bid. Smag til med salt og peber.

Fisken serveres ovenpå spidskålen med de cremede kartofler til.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?