0

Skindstegt fjæsing med majsquesadillas og avokadosalat med rødløg, lime og koriander

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Quesadillas: Rens peberfrugten, skær den i strimler og dræn majsene godt. Læg 2 tortillaer på køkkenbordet og smør et lag salsa ud på hver. Fordel osten i et jævnt lag oven på og top med peberfrugt, majs og ½ bundt grofthakket koriander. Læg de resterende to tortillaer oven på og pres let sammen så fyldet trykkes på plads. Varm en tør pande op til middel varme og bag dem i 3-5 min. på hver side til osten er smeltet og fyldet varmt. Skær dem i hver 6 både ved servering.

Salat: Halver avokadoerne, fjern skal og sten og skær kødet i tern eller både. Vend dem sammen med saften fra den ene limefrugt, 1 spsk. olivenolie, et nip salt og peber og 2-3 dråber Tabasco. Skær rødløget i tynde både og hak ½ bundt koriander groft - gem en smule til drys. Vend begge dele sammen med avokadoen, smag til og anret.

Fisk: Rør sambal oelek sammen med 1 tsk. olie og pensl fiskene på kødsiden med et tyndt lag. Varm en smule olie op på en pande og læg fileterne på med skindsiden nedad. Steg dem i 2-3 min. til skindet er gyldent og sprødt. Vend dem og steg fileterne kortvarigt på kødsiden til de er møre.

Skær den sidste limefrugt i både. Læg 2-3 limebåde i en vifte på hver tallerken. Læg en god skefuld avokadosalat i spidsen af bådene og top med en fjæsingfilet (skindsiden opad). Drys med lidt koriander og server sammen med limebåde og den resterende tomatsalsa.

Server sammen med en stor fyldig grøn salat og en kold hvidløgscremefraichedressing.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?