Gule beder: De gule beder skrælles og deles i 2 portioner. Første halvdel skæres i tynde skiver eller strimler ( kan evt. høvles på et rivejern). De tynde skiver kommes i en skål og marineres med saft fra ½ citron og en appelsin + olivenolie.
Den anden halvdel koges møre i en gryde med vand tilsat lidt salt. Bederne koges hele og skæres bagefter i tern. Saften fra de marinerede beder kommes i en gryde og heri svitses de kogte beder sammen med et løg skåret i ringe og retten smages til med en smørklat, salt og peber.
Kullerfilet: Skindsiden ridses med en skarp kniv, så man undgår at fileten buer på midten under stegning. Derved opnår man en mere sprød skindside. Steges i lidt olie på en varm pande i ca. 2 min. Steges kun på skindsiden. Tag fileterne af blusset og lad dem hvile i yderligere 2 min. inden servering.
Lige inden servering krydres retten med reven appelsinskal. Server små kartofler med skræl.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften