Husk at sætte kikærter i blød dagen før! Kom dem i 1 liter vand pr 100 g kikærter.
Kikærter: Kog de udblødte kikærter i rigeligt saltet vand i ca. 30-35 minutter. Skum efterhånden skummet der kommer til overfladen af. Dræn vandet fra og lad ærterne dampe af i et dørslag/sigte.
Ristede mandler: Kom mandlerne i et ildfast fad, dryp med lidt olivenolie og drys med fint salt og bag dem gyldne i ovnen ved 180 grader i 8-12 minutter.
Sådan laver du salaten: Vend de lune kogte kikærter i generøse mængder af en god olivenolie sammen med hakket mynte. Fjern de yderste blade af spidskålen og del det i kvarte. Fjern stokken og snit det fint. Skyld blåbærrene og skær dem i mindre stykker – vend det hele sammen og smag til med salt, peber, citronsaft og lidt sukker. Lad det gerne trække 5-10 minutter.
Fisk: Skær fisken i portionsstykker og lav evt. 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber og steg fisken i 2-3 min. på skindsiden i lidt neutral olie på en varm pande. Skru ned for blusset og lad fisken stege videre (stadig på skindsiden) til kødsiden netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt evt. et par små klumper smør til panden og lad det bruse op. Vend fisken og tæl til 10 - så er fisken klar til servering.
Nye kartofler: Skrab/skrub de nye kartofler og kog dem i vand med salt i 12-15 min. Dræn vandet fra og tilsæt med dem samme en smørklat til gryden. Læg låg på igen og ryst lidt rund. Lad kartoflerne trække i 5 min. under låg. Server strakts – evt. med lidt godt salt oven på.
Anretning: Som vist – drysset med ristede mandler og plukkede mynteblade og nye kartofler ved siden af.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()