0
Skindstegt kulmule med kartofler, skalotteløg og grønkål gratineret med Himmelbjergost

Skindstegt kulmule med kartofler, skalotteløg og grønkål gratineret med Himmelbjergost

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Grønne fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
grønkålkartoflerskalotteløghvidløgrosmarin
1 min.
Forberedelse:

Det er en god idé at starte med at gøre alle ingredienserne klar og komme dem i små skåle hver for sig.

  1. Skrub/skræl kartoflerne, og kog dem møre i godt saltet vand i 18-20 minutter.
  2. Pil og snit skalotteløgene fint.
  3. Pil og hak hvidløg.
  4. Pluk og skyl grønkålen - hak den groft.
  5. Kog kålen i rigeligt godt saltet vand i 1 minut. Køl af i koldt vand, og knug den tør for vand.
  6. Pluk og hak rosmarin - gem lidt til pynt.
  7. Riv Himmelbjergosten fint.
raspHimmelbjergost
10 min.
Kartofler, skalotteløg og grønkål gratineret med Himmelbjergost:

Kom de snittede skalotteløg på en pande med rigeligt smør og olivenolie, ca. halvt af hver. Steg dem hårdt, så de tager godt med farve uden at branke. Efter 4-5 minutter tilsættes hvidløg og rosmarin, og der krydres med salt og masser af sort peber. Sautér igennem i yderligere 4-5 minutter, til du har en masse a la bløde løg.

Knus de kogte kartofler i rustikke stykker, og kom dem i et ildfast fad. Vend kartofler og grønkål med de "bløde løg" og riv osten over. Drys med rasp og gratinér i en 225 grader forvarmet ovn i 10 minutter, til osten er smeltet og raspen er gylden. (Her kan bruges en anden ost, hvis man ikke har Himmelbjerg)

kulmulefilet med skind
30 min.
Fisk:

Soigner fisken, og del den i portionsstykker. Krydr fisken med salt og peber på kødsiden - ikke på skindet! Steg fisken i 2-3 minutter på skindsiden  i lidt olie på en varm pande. Læg gerne et let pres på fisken de første ca. 30 sekunder, evt. med en tallerken. Dette forhindrer, at fisken buer/trækker sig sammen, og dermed opnår du det sprødeste skind. Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre på skindsiden, til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt et par små klumper smør, og lad det bruse op.

Vend fisken  og steg den 1-2 min. ekstra - nu er fisken klar til servering.

Fif: steg evt. et par kviste rosmarin og hele let knuste hvidløgsfed sammen med fisken.

35 min.
Anretning:

Som vist - pynt evt med det sidste rosmarin.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kulmule

GASTRONOMISK

Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.

Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.

Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.

SUNDHED

Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.

Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Himmelbjergost er fremstillet af komælk fra Midtjylland. Det økologiske mejeri producerer denne utrolig fine faste ost. De lokale økologiske landmænd gør en dyd ud af, at leve op til de økologiske krav om høj mælkekvalitet. Køerne går frit langs Himmelbjerget rod, hvor der er en meget frodig natur. Mælken holdes i separate tanke og føres skånsomt ind i de små ostekar på kun 1000 liter, hvor osteprocessen foregår, hvorefter den presses nænsomt i de gamle osteforme. Osten modnes i 12-16 mdr. på GRAND fromages Affinageri. Osten er fast med fine toner af karamel, brændte mandel og er fint afrundet med en let syre. 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?