0

Skindstegt kulmule med koriander spirer, blomkål og Chaat Masala fries

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Chaat Masala bruges i mange krydrede retter i Indien og Pakistan. Chaat Masala drysses ofte på frugt, æg, toasts og salater i Indien. Gadesælgere blander typisk deres egen Chaat Masala, som så drysses på friskskåret frugt eller friske grøntsager.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.  

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten. 

sesamfrø
1 min.
Sesamfrø

Start med at tænde ovnen på 175 grader.

Rist sesamfrø i en 175 grader varm ovn i ca. 12-15 min., til de er gyldne. Knus dem derefter i en morter, og mal, til de fleste frø er helt knust. Skru ovnen op til 225 grader.

chaat masalasesamfrøblomkålrødløgtørrede tranebærcitronkoriander spirer
5 min.
Blomkål

Del blomkål i små buketter, eller skær tynde skiver med et mandolinjern.

Vend blomkål med god olivenolie, tørrede tranebær, Chaat Masala (brug halvdelen her), fintsnittet rødløg, plukket koriander spirer samt halvdelen af de ristede sesamfrø.

Smag til med citronsaft og lidt -skal, salt og evt. lidt sukker.

Gem en smule citronskal til pynt.

chaat masalakartofler
10 min.
Chaat Masala Fries

Skræl eller skrub kartoflerne, og skær dem ud til grove fritter eller i både.

Skyl fritterne grundigt i koldt vand, gerne i 5 minutter. Hæld vandet fra, og hæld fritterne i en stor frysepose. Tilsæt 3-4 spsk. neutral olie sammen med fint salt og peber.

Ryst posen grundigt, så olien dækker fritterne.

Læg dem på en eller 2 bageplader med bagepapir på, og sørg for, at de kun ligger i ét lag.

Bag fritterne gyldne i en 225 grader varm ovn (varmluft) i ca. 20-25 min. Vend dem evt. et par gange undervejs.

Når de er gyldne og sprøde, drysses de med Chaat Masala, og serveres straks.

kulmulefilet med skind
35 min.
Fisk

Soigner fisken, og del den i portioner. Lav evt. 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber.

Steg fisken i 2-3 minutter på skindsiden i lidt olie på en varm pande.

Læg gerne et let pres på fisken de første ca. 30 sekunder evt. med en tallerken.

Dette forhindrer, at fisken buer/trækker sig sammen, og dermed opnår du det sprødeste skind.

Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre (stadig på skindsiden), til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve.

Tilsæt derefter et par små klumper smør, og lad det bruse op.

Vend fisken, tæl til 10 - VOILÀ - nu er fisken klar til servering.

40 min.
Anretning

Som vist på billedet, drysset med de sidste sesamfrø. Riv lidt citronskal over retten.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kulmule

GASTRONOMISK

Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.

Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.

Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.

SUNDHED

Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.

Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Mikrogrønt er små, spæde planter, der er dyrket fra frø og høstes, når de kun er et par centimeter høje. De er befinder sig lige efter spirer stadiet, og inden de bliver til babyplante. Mikrogrønt er kendt for deres koncentrerede smag og ernæringsmæssige tæthed, hvilket gør dem til en populær tilføjelse til alle retter. 
De kan være en kilde til friske smag og næringsstoffer året rundt. Mikrogrønt kan dyrkes imellem 7-25 dage, alt efter sort. Dette gør mikrogrønt til en bæredygtig næringskilde, da den bruger 90% mindre vand end konventionelle grøntsager. De kan dyrkes under kunstig vækst lys, i knust kokosskal som er et inert medie, det betyder bakterier ikke binder sig til rødder, de har mere luft, og kan hurtigere søge vand.

Mikrogrønt af koriander har mange sundhedsmæssige fordele:

  1. Fremmer fordøjelsen og næringsstofabsorption.
  2. Antiinflammatoriske egenskaber.
  3. Rig på antioxidanter, reducerer risiko for sygdomme.
  4. Kan hjælpe med kolesterolreduktion og blodsukkerkontrol.
  5. Indeholder vitaminer som A, C, og K, mineraler som calcium, magnesium, kalium, jern, fiber og essentielle olier for ekstra sundhedsfordele.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?