Gurkemeje og hvidløgspasta: Skræl gurkemejeroden (pas på det farver voldsomt så brug evt. gummihandsker), og kom den i en morter sammen med finthakket hvidløg. Knus det hele til en homogen masse.
Pinjekerner: Kom pinjekernerne i et ildfast fad, og drys med lidt olie og fint salt. Bag dem gyldne i ovnen ved 175 grader. Det tager 10-15 minutter, og knus dem derefter let i en morter, eller hak dem groft.
Persiske ris: Kom risene i en sigte, og skyl dem grundigt under rindende vand i 2-3 minutter. Pil og finthak løg (brug halvdelen her), og sauter dem af i en generøs klump smør, til de bliver klare uden at tage farve. Tilsæt halvdelen af de hakkede ristede pinjekerner og halvdelen af gurkemeje/hvidløgspastaen. Tilsæt de skyllede og drænede ris sammen med 3 dl vand (pr. pose ris) samt lidt salt. Når vandet igen koger, røres en gang i risene, og der skrues ned, så de netop simrer (på varmeinterval 2-3 stykker). Kog risene under låg i ca. 10-12 minutter, til alt vandet er optaget i risene. Sluk, lad risene hvile under låg i 10-12 minutter, og slå dem derefter løse med en gaffel. Vend de kogte ris med 2-3 klumper frisk smør, de sidste ristede pinjekerner, fintskåret purløg og de tørrede tranebær. Smag til med salt og peber.
Broccoli med frisk gurkemeje: Skær broccoli i mundrette buketter. Brug også gerne stokken, skær bunden af og skræl stokken, som så skæres i tynde skiver eller stave. Kom lidt neutral olie på en pande. Steg broccoli i 2-3 minutter. Tilsæt de sidste løg, og steg i yderligere 1 minuts tid. Kom det sidste gurkemeje/hvidløgspasta på og rist med i 30 sekunder.
Fisk: Soigner fisken og del den i portioner. Lav evt. 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber. Steg fisken i 2-3 minutter på skindsiden i lidt olie på en varm pande, læg gerne et let pres på fisken de første ca. 30 sekunder, evt. med en tallerken. Dette forhindrer at fisken buer/trækker sig sammen, og dermed opnår du det sprødeste skind. Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre på skindsiden, til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt derefter et par små klumper smør, og lad det bruse op. Vend fisken og tæl til 10 - VOILÀ - nu er fisken klar til servering.
Anretning: Som vist på billedet.
Kend din fisk: Kulmule
GASTRONOMISK
Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.
Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.
Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.
SUNDHED
Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.
Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften