
Pil skalotteløg. (gem et par stykker til saucen) Skyl dem grundigt, og læg dem i en bredbundet gryde med en god klat smør og 1 dl vand. Krydr med salt og lidt sukker (i forholdet 1 til 2), og kog løgene under låg i 8-10 min., til vandet næsten er fordampet. Fjern låget, og lad løgene glasere i det tilbageværende smør. Drys med hakket kørvel.
Halver kartoflerne, og skyl dem grundigt. Vend dem med lidt olivenolie, salt og peber, og bag dem i ca. 30 min. i en 225 grader varm ovn på bagepapir i et ovnfast fad.
Skær de sidste skalotteløg og rød peber i små tern, og sautér dem i lidt smør. Tilsæt kapers, evt. en skvat hvidvin hvis du har (det er ikke vigtigt men smager godt) og piskefløde, og kog ind til en passende konsistens. Pisk koldt smør i, og smag til med salt, peber, citronsaft og lidt revet citronskal.
Skær fisken i portionsstykker, og lav evt. 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber, og steg fisken i 2-3 min. på skindsiden i lidt olie på en varm pande. Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre (stadig på skindsiden), til kødsiden netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt evt. et par små klumper smør til panden, og lad det bruse op. Vend fisken, og tæl til 10, så er fisken klar til servering.
Som vist på billedet!
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften