0
Skindstegt kulmule med blomkålsrisotto, salte mandler og parmesan

Skindstegt kulmule med blomkålsrisotto, salte mandler og parmesan

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Fisk: Soigner fisken, og lav 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber. Steg fisken i 2-3 minutter på skindsiden i lidt olie på en varm pande, læg gerne et let pres på fisken de første 30 ca. sekunder, evt. med en tallerken. Dette forhindrer, at fisken buer/trækker sig sammen, og dermed opnår du det sprødeste skind. Læg halverede hvidløgsfed (brug ½) på panden, og lad dem stege sammen med fisken. Skru ned for blusset, og lad fisken stege videre (stadig på skindsiden) til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt et par små klumper smør, og lad det bruse op. Vend fisken og tæl til 10 - VOILÀ - nu er fisken klar til servering.

Saltede mandler: Kog 2 dl vand op med 50 g salt. Sæt gryden til side, og kom mandlerne i vandet. Lad mandlerne salte i mindst 10 minutter, gerne i 20. Kasser saltvandet, kom de afdryppede mandler i et ildfast fad, og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne, og får et lille lag hvid saltcoating. Lad dem køle lidt af, og hak dem groft.

Risotto: Skalotteløg og resten af hvidløg hakkes fint. Kom lidt god ekstra jomfruolivenolie i en gryde, og tilsæt skalotteløg og hvidløg, som sauteres, til de er klare uden at have taget farve. Krydr med salt og peber. Risottorisene skylles grundigt i flere hold koldt vand, og drænes i en sigte. De drænede ris tilsættes gryden med løg og sauteres i 1-2 min, til de er klare, igen uden at det tager farve. Dæk herefter risene med kogende vand, og kog stille og roligt, mens du rører i risene jævnligt. Tilsæt løbende mere vand, efterhånden som væden absorberes af risene. Forsæt indtil risene er møre, men stadig har let bid (al dente). Det tager som regel ca. 12-15 minutter. Det er vigtigt, at du rører et par gange undervejs, ellers brænder risottoen på. Riv osten fint, og vend den i risottoen. Rør forsigtigt i risottoen, mens den når op til lige under kogepunktet. Tilsæt nu evt. et par tern af smør, og rør rundt til smørret er absorberet. Lad risottoen hvile 5 minutter under låg. Smag nu til med salt, peber, lidt citronsaft og lidt revet -skal (kun det gule) samt evt. mere ost. Skær blomkål ud i små buketter, som dampes i en bredbundet gryde med låg i 1/2 dl vand og 50 g smør samt lidt salt. De dampede blomkål og lagen de er kogt i tilsættes risottoen sammen med de hakkede saltede mandler og finthakket basilikum.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kulmule

GASTRONOMISK

Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.

Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.

Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.

SUNDHED

Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.

Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?