Skræl gurkemejeroden (pas på det farver voldsomt så brug evt. gummihandsker), og kom den i en morter sammen med finthakket hvidløg. Knus det hele til en homogen masse. Alternativt kan du rive det fint på et rivejern eller hakke det fint med en kniv.
Kom pinjekernerne i et ildfast fad, og drys med lidt olie og fint salt. Bag dem gyldne i ovnen ved 175 grader. Det tager 10-15 minutter, og knus dem derefter let i en morter, eller hak dem groft.
Kom risene i en sigte, og skyl dem grundigt under rindende vand i 2-3 minutter. Pil og finthak løget (brug 1/2 her), og sauter det af i en generøs klump smør, til de bliver klare uden at tage farve. Tilsæt halvdelen af de hakkede ristede pinjekerner og halvdelen af gurkemeje/hvidløgspastaen. Tilsæt de skyllede og drænede ris sammen med 3 dl vand (pr. pose ris) samt lidt salt. Når vandet igen koger, røres en gang i risene, og der skrues ned, så de netop simrer (på varmeinterval 2-3 stykker). Kog risene under låg i ca. 10-12 minutter, til alt vandet er optaget i risene. Sluk, lad risene hvile under låg i 10-12 minutter, og slå dem derefter løse med en gaffel. Vend de kogte ris med 2-3 klumper frisk smør og de sidste ristede pinjekerner. Smag til med salt og peber.
Pluk grønkål i mundrette buketter og skyl dem grundigt. Kom lidt neutral olie på en pande. Steg kålen i 2-3 minutter. Tilsæt de sidste løg, og steg i yderligere 1 minuts tid. Kom det sidste gurkemeje/hvidløgspasta på og rist med i 1 minut.
Granatæblet rulles (se video ovenover) med let tryk mod bordet, så kernerne løsnes indeni. Skær nu en 2-3 mm dyb rids med en lille skarp kniv hele vejen rundt om midten og vrid forsigtigt de 2 halvdele fra hinanden. Nu kan du med bagsiden af en stor kokkekniv banke de lækre frø ud i en lille skål. (pas på saftstænk på tøjet – det farver og er svært at få af!)
Skær fisken i portionsstykker og rids dem på skindsiden med en skarp kniv.
Krydr med salt og peber og steg dem et par minutter på skindsiden i lidt olie på en varm pande.
Skru ned for blusset sammen med et par klumper koldt smør
Lad fisken stege videre (stadig på skindsiden) indtil kødet bliver hvidt og fast.
Vend fisken - tæl til 10 og server!
Som vist på billedet - drys med granatæblekernerne.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften