0
Skindstegt filet af hvilling med ovnbagte rodfrugter

Skindstegt filet af hvilling med ovnbagte rodfrugter

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
1 t

Fremgangsmåde

Fisk: Soigner fisken og lav 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber. Steg fisken i 2-3 minutter på skindsiden i lidt olie på en varm pande, læg gerne et let pres på fisken de første 30 ca. sekunder, evt. med en tallerken, dette forhindrer at fisken buer/trækker sig sammen og dermed opnår du det sprødeste skind. Tilfør 4 upillede fed hvidløg på panden og lad det stege sammen med fisken. Skru ned for blusset og lad fisken stege videre (stadig på skindsiden) indtil kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt så et par kviste timian samt et par små klumper smør og lad det bruse op. Vend fisken og tæl til 10 - VOILÀ - Nu er fisken klar til servering.

Ovnbagte rodfrugter: Skræl og vask alle rodfrugterne og del dem i grove stykker (ikke for små - men helst nogenlunde ens i størrelsen). Del hvidløget i fed uden at pille det - skræl skalotteløg og små rødløg. Vend det hele med god olivenolie - krydder med salt og peber samt masser af frisk timian - sørg for at have hænderne i det og få olien og krydderierne vendt godt rundt på det hele. Bag i ovnen ved 180 grader i ca. 1 time. Sørg for at det ikke ligger lag på lag og brug et størrelsesmæssigt passende ildfast fad. Vend rodfrugterne et par gange under bagningen og tilfør evt. mere olie.

Anretning: Som anvist på billedet med friske blade estragon og timian og spis det gerne en god salat dertil

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.