Som Tam er en kæmpe favorit her - jeg elsker kontrasten mellem den sprøde umodne mango (originalt er det papaya) og den HOTTE dressing, der er en perfekt symbiose af surt, sødt, salt og umami !
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kog risene efter anvisning på posen.
Pil og hak hvidløg og skalotteløg groft, og skær chili i mindre stykker (kassér evt. kernerne). Kom hvidløg, skalotteløg og chilipeber op i en morter el. en lille blender og blend det hele med fiskesovs, limesaft og 1-2 spsk. sukker pr. pers.
Dressingen skal være HOT (chili), salt (fiskesovs), sur (lime), sød (sukker) og fyldt med umami (fiskesovs).
Skræl og skær mango i tynde strimler.
Nip bønnerne, og del dem i 2-3 cm stykker. Kog dem i godt saltet vand i 8 min.
Skær tomat i tern.
Rist peanuts på en pande, til de er gyldne. Knus dem let med lidt salt.
Kom mango i en stor morter el. en stor stærk skål. Knus/stød mangoen sammen med 1/3 af dressingen, og arbejd det hele godt igennem i morteren, til mangoen bliver blød. Det tager cirka 2-3 min. Tilsæt tomat, bønner og peanuts (brug det halve her), og arbejd videre med morteren i 1-2 min.
Smag til med det sidste af dressingen. Forsøg dig frem, og pas på, den er HOT!
Del fisken i portionsstykker. Steg stykkerne på skindsiden i olie/smør på en pande ved moderat til høj varme i 3-4 min. Vend fisken, når skindet er sprødt og gyldent, og steg derefter i meget kort tid (ca. 1 min.) på den anden side. Krydr med friskkværnet sort peber og servér straks.
Anret salaten på et stort fad, kom fisken ovenpå, og drys med de sidste peanuts.
Server evt. det sidste dressing ved siden af. Alle de sprøde grøntsager mildner smagen lidt.
Velbekomme!
VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.
Habanero er en af verdens stærkeste og absolut mest velsmagende og spændende chilier. De bonner ud på hele 200 -300.000 på Scoville scalaen - så far med omtanke.
Kommentarer og forslag til opskriften