0

Som Tam - Thai grøn papayasalat med jasminris og stegt kulmule

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Thai
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Som Tam er en kæmpe favorit her - jeg elsker kontrasten mellem den sprøde papaya og den HOTTE dressing der er en perfekt symbiose af surt, sødt, salt og umami.!

Allergener:
Kulmule, Nødder, Jordnødder, Sesam

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

jasminris
1 min.
Ris

Kog risene efter anvisning på posen. Eller gør som jeg, og følg følgende vejledning:

Jeg har nu +25 års erfaring som kok, og bilder mig ind, at jeg ved et eller andet om mad og også om at koge ris ;-) Men for nylig fik jeg dette fif fra min gode ven "Skovridderen", der har boet en årrække i Nepal. Han sagde: Skyl risene hurtigt i koldt vand. Kog imens rigeligt vand op med lidt salt i. Kom de skyllede ris i, når vandet koger. Læg låg på! Sæt uret, tik, tak - efter 8 minutter hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække i 5-10 minutter! Voilà! Perfekte fluffy ris HVER GANG!

Jeg må indrømme, at jeg ikke har set mig tilbage siden, og koger nu ALTID mine basmati- eller jasminris efter denne metode! Tak Jesper! 

bird's eye chili, rødlimenam pla (fiskesauce)hvidløgskalotteløg
2 min.
Dressing:

Pil og hak både hvidløg og skalotteløg groft, og skær chilii mindre stykker (Kasser evt. kernerne. Jeg bruger dem, da jeg godt kan lide den ekstra styrke, der er deri). Kom hvidløg, skalotteløg og chilipeber op i en morter eller en lille blender/hurtighakker, og blend det hele med fiskesovs, limesaft og 1-2 spsk. sukker pr. person, du laver mad til. Brug gerne palme- eller rørsukker, hvis du har.

Den skal være HOT (chili), salt (nam pla), sur (lime), sød (sukker) og fyldt med umami (nam pla). 

Lad dressingen stå og hvile til senere.

papaya, grøn & umodentomatergrønne bønner
10 min.
Salat forberedelse:

Skræl og skær papaya i tynde strimler, brug gerne et mandolinjern her. 

Nib bønnerne og del dem i 2-3 cm stykker - kog dem i godt saltet vand i 8 minutter.

Skær tomat i tern.

peanuts
20 min.
Peanuts:

Rist peanuts på en pande, til de er gyldne. Knus dem let i en morter med lidt salt.

papaya, grøn & umodentomaterpeanutsgrønne bønner
25 min.
Som Tam

Kom papaya i en stor morter eller en stor skål (som kan tåle at blive brugt som en morter). Knus/stød sammen med 1/3 af dressingen og arbejd igennem i morteren til papayaen bliver blød, det tager cirka 2-3 minutter. Tilsæt tomat, bønner og peanuts (brug det halve her) og arbejd videre med morteren i 1-2 minut.

Smag til med det sidste af dressingen. Forsøg dig frem, og pas på den er HOT! 

kulmulefilet med skind
35 min.
Fisk:

Del fisken i passende portionsstykker. Steg stykkerne på skindsiden i olie/smør på en pande ved moderat til høj varme i 3-4 min. (afhængig af tykkelse). Vend fisken, når skindet er sprødt og gyldent, og steg derefter i meget kort tid (ca. 1 minut) på den anden side. Krydr med friskkværnet sort peber, og server straks.

kulmulefilet med skindpeanuts
40 min.
Anretning:

Anret salaten på et stort fad, kom fisken ovenpå, og drys med de sidste peanuts.

Server evt. det sidste dressing ved siden af. Alle de sprøde grøntsager mildner smagen lidt. 

Velbekomme! 

Bonusinfo

VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.

Bonusinfo

Bird's Eye chili er normalt omkring 2 cm lange og en af de stærkeste i capsicum familien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?