
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 220 grader. Lad en eller to bradepander med bagepapir på varme op inde i ovnen. Ordn grøntsagerne mens ovnen varmer op. Bag grøntsagerne uden at de rører ved hinanden, for at få den bedste smag frem.
Skyl/skrub kartoflerne og skær dem ud i mundrette bidder, og vend dem i lidt olie i en skål. Fordel kartoflerne jævnt på bagepladen, og sæt dem i ovnen.
Skyl/skrub jordskokkerne, del dem i rustikke stykker på omkring 5-6 cm, vend dem i olie, og fordel dem imellem kartoflerne i ovnen.
Skræl squashen og skær den i mundrette bidder. Skræl hvidløget og hak det fint. Vend squash og 2/3 af det hakkede hvidløg sammen med lidt olie, og fordel dem imellem jordskokkerne og kartoflerne i ovnen. Bag ca. 15 min. i ovnen inden du tilsætter fisken.
Skyl timianen og riv bladene af stilkene. Du kan evt. vende de ribbede stilke ind til grøntsagerne i ovnen.
Riv citronskallen fint.
Dup fisken tør, skær ud i portionsstykker, og salt let.
Vend 1 spsk. rasp pr. pers. sammen med en smule hakket hvidløg, halvdelen af timianbladene og 1-2 tsk. god olie pr. pers. Smag raspen til med citronskal, salt og peber.
Tag grøntsagerne ud af ovnen, og vend resten af timianen sammen med dem. Smag til med salt og peber.
Fordel fiskestykkerne imellem grøntsagerne, og fordel raspen ovenpå fisken. Klap raspen forsigtigt fast på fisken, og sæt bradepanden ind i ovnen igen.
Lad grøntsagerne bage med fisken i 7-10 min., til raspen er sprød, og fisken lige er gennembagt. Tilberedningstiden varierer, alt efter hvor mange du laver mad til.
Tag fiskestykkerne af bagepladen, og anret på tallerkener eller på et fad.
Fordel grøntsagerne omkring fisken, pres saften fra citronen over grøntsagerne, og servér.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften