0
Sprøde tortillas og krydret mexicansk bønnesuppe

Sprøde tortillas og krydret mexicansk bønnesuppe

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Majs tortillas
1 min.
Sprøde tortillas

Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.

Skær tortillas ud i nachos-agtige stykker. Bred dem ud på en bradepande, så der er luft imellem stykkerne. Dryp lidt olivenolie på hver bid, og krydr med lidt salt. 

Bag dem i ovnen til de er sprøde i ca. 10-15 min.

løghvidløggul peberfrugtsquashmyntelime
5 min.
Grønt

Skræl løg og hvidløg. Hak begge dele groft.

Skyl squash og peberfrugt, og skær begge dele ud i tern.

Pluk mynten ud i blade.

Vend mynte, squash og peberfrugt sammen i en skål sammen med masser af fintrevet limeskal og limesaft.

løghvidløgflåede og hakkede tomaterchilibønnerMexicansk krydderiblanding (stærk)
15 min.
Suppe

Find en stor gryde frem, sæt den over ved mellemhøj varme, og tilsæt en god sjat olivenolie. Steg løg og hvidløg, til de begynder at brune i kanterne.

Skru så en smule ned for gryden, tilsæt krydderblandingen, og lad den stege med et minuts tid. Tilsæt så ca. 1 dl vand pr. kuvert, bønnerne inklusiv vand og de hakkede tomater. Krydr med salt, og lad det koge igennem i ca. 10 min.

30 min.
Anretning

Smag suppen til en sidste gang. Anret den grønne salat og de sprøde tortillas ovenpå.

Velbekomme! 

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver

 

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?