1. Kog 2 dl vand op med 50 g salt. Sæt gryden til side, og kom mandlerne i vandet. Lad mandlerne salte i mindst 10 minutter.
2. Pil 2-3 fed hvidløg.
3. Skyl blåbærrene, og halver dem. Pres saften fra ½ citron i en skål, og rør den med samme mængde (rør)sukker, som der er saft. Når sukkeret er opløst, vendes de halverede blåbær i. Lad det trække 10-15 minutter. Vend det med samme mængde god olivenolie, som der er sukker/citronsaft.
4. Kasser saltvandet, kom de afdryppede mandler i et ildfast fad, og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15 minutter, til de er gyldne, og får et lille lag hvid saltcoating. Lad dem køle lidt af, og hak dem groft.
5. Kom de forkogte kikærter i en sigte, og skyl dem med varmt vand. Blend dem i en blender med hvidløg, tahin, humuskrydderiblandingen (gem lidt til at drysse over til sidst), 1 dl god olivenolie, saften fra ½ citron samt evt. lidt vand. Smag humussen til med salt. Kom humus i en bredbundet skål, drys med lidt ekstra olivenolie, det sidste af krydderiblandingen, og din humus er færdig. Er der noget tilbage, kan det sagtens spises dagen efter.
6. Del salaten i mundrette stykker, skyl og tør den. Vend med blåbærvinaigrette, og drys med de hakkede mandler.
7. Krydr fileterne med salt og peber, og fold dem på midten på den lange led. Vend dem evt. i lidt rug- eller hvedemel, og steg dem på en medium varm pande i neutral olie eller smør. Steg dem primært på den ene side i ca. 2 min., til de er gyldne og sprøde. Tilsæt et par smørklatter, og vend fiskene, når smørret er bruset af. Steg videre, mens du hele tiden drypsteger ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det over fisken. Fortsæt drypstegningen i maximalt 1 minut. Krydr igen med lidt salt og peber, før du serverer (brug gerne en god flagesalt som fx Læsø- eller Maldonsalt).
8. Anret som vist på billedet.
Hummuskrydderi indeholder: 75% spidskommen, 10% sort peber, 10% sød paprika, 5% chili.
Kundekommentarer ()