0
Stegt hel rødspætte med ramsløgsgremolata og svamperisotto med ramsløg

Stegt hel rødspætte med ramsløgsgremolata og svamperisotto med ramsløg

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Fisk: Skyl og rens fisken i hovedenden og fjern evt. blod inde ved benet (det gøres nemt med den V-formede ende af en gammeldags kartoffelskræller). Krydr hver side med salt og peber og vend fisken i rugmel. Steg fiskene på en stor pande i olie. Når fisken er ved at tage farve på den ene side tilsættes tern af koldt smør. Lad smørret bruse godt op og steg videre i et par minutter. Vend fisken (vær sikker på at den er flot og gylden – vi vender KUN én gang!) steg nu videre mens du hele tiden ’drypsteger’ på toppen ved at tage smør fra panden med en spiseske og hælde det hen over "ryggen" på fisken – fortsæt drypstegningen i 3-4 minutter. Drys lidt god flagesalt (Maldon, Læsø eller lign.) på "ryggen" af fisken lige inden du serverer den.

Risotto: Hak løget og 1 fed hvidløg fint og sautér dem i olie og smør i en gryde til løgene er klare uden de har taget farve. Tilsæt risottoris og lad dem sautere med i 1 minut. Tilsæt hvidvin og salt og lad vinen koge næsten væk. Reducer varmen så risene netop simrer og hæld bouillon på lidt ad gangen, mens du rører (sørg for at bouillonen er varm, når du tilsætter den). Lad risene absorbere næsten al bouillonen, før der tilsættes mere. Forsæt med at spæde til med bouillon, indtil risene er møre, men stadig har lidt bid. Det tager ca. 15-18 minutter. Tag risottoen af varmen og rør mascarpone og fintrevet parmesan i. Smag til med salt og peber samt lidt citronsaft. Risottoen skal være cremet og ’våd’ i konsistensen, tilsæt eventuelt lidt mere fond for at justere konsistensen. Læg låg på gryden og lad risene trække i 3-4 minutter, mens du rister svampene i smør - husk at krydre dem godt med salt og peber. Vend svampe og lidt fintsnittet ramsløg i risottoen og server straks.

Gremolata: Pluk ramsløg og persille og skyl det hele grundigt. Tør det derefter ligeså grundigt. Riv citronskallen på et rivejern, undgå at få det hvide lag bag skallen med da det giver en bitter smag. Hak og knus 1 fed hvidløg og bland det hele sammen med fintsnittet ramsløg og persille. NB - Det er vigtigt, at ramsløg, persille, citron og hvidløg er tørt, når du hakker det - ellers bliver din gremolata til en puré i stedet for en gremolata.

Anretning: Som vist på billedet.

Tips: Godt brød og en lækker grøn salat passer dejligt til denne ret.

Bonusinfo

Ramsløget findes helt naturligt i mange danske skove, typisk fra midt marts til maj. Vi kan vi derfor kun anbefale, at du stikker et smut i skoven og plukker ramsløg til et par omgange mere, når du har spist denne portion. Du kan både bruge bladene og selve løget, som gror under jorden.

Ramsløg gror oftest som store, brede områder i bunden af særligt løvskov, men du kan også være heldig at finde dem i parker. Ramsløg kan godt lide, at jorden er fugtig. Pluk forsigtigt de blade du skal bruge, så der både er nok til andre og til næste år.

OBS!! Vær opmærksom på, at ramsløget kan forveksles med den giftige liljekonval, høsttidløs og dansk arum. Ramsløget kan dog genkendes på både smagen og den kraftige duft af hvidløg, som ingen af de andre planter har. Er du i tvivl, så lad dem stå.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?