
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl det almindelige løg, og snit det i tynde skiver.
Sæt en stor gryde over ved middelvarme, og sautér løgene stille og roligt i en smule olie.
Efter et par minutter tilsætter du linserne, og vender det hele rundt. Tilsæt vand, så linserne er rigeligt dækkede, og lad det simre, til linserne er kogt godt sammen til en grov puré. Tilsæt evt. mere vand løbende, hvis gryden er ved at koge tør.
Smag til med salt, friskkværnet peber og lidt olivenolie.
Skræl stilken på broccolien. Skyl broccolien, og skær den ud i lange buketter med stilk på. Kom dem op i en stor gryde, og tilsæt lidt vand, så bunden netop er dækket. Læg låg på gryden, og damp broccoli ved middelvarme i 3-4 min, til den er al dente. Tilsæt lidt mere vand, hvis gryden damper tør.
Skræl skalotteløg, og skyl løvstikken. Hak løget superfint med en skarp kniv, og pluk løvstikken ud i blade. Vend hakkede løg og løvstikke sammen med masser af fintrevet citronskal i en skål.
Tag fisken ud af køleskabet, og dup den tør med et stykke køkkenrulle. Del fisken i kuvertstykker, og krydr med salt og peber.
Sæt en pande over ved høj varme, og tilsæt en smule neutral olie.
Læg fisken på panden, og giv den evt. et let tryk med en palet de første 30 sek. af stegningen. Steg fisken i alt i 3-4 min. på den ene side, vend den herefter, og steg den ca. 30 sek. på den anden side. Har du en klat smør, kan du med fordel tilsætte den til panden, lige når du vender fisken.
Bemærk - hvis der er skind på fisken, skal du altid stege fisken på skindsiden først.
Kom broccolien op i en stor skål, og tilsæt hakkede løg, citronskal, løvstikke og krydderiblanding. Vend det hele godt rundt.
Anret linsegrøden i bunden af en dyb tallerken med fisken ovenpå. Kom de krydrede broccoli ved siden af, og slut evt. af med at komme lidt citronsaft over fisken.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften