0
Stegt kotelet med vadouvan, grønkål, croutoner og ovnbagte kartofler

Stegt kotelet med vadouvan, grønkål, croutoner og ovnbagte kartofler

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Kartofler: Skrab/skræl og skyl kartoflerne grundigt og halvér dem. Kog dem i rigeligt letsaltet vand i 8-10 minutter. Lad dem dampe af og læg dem i ét lag i et ovnfast fad, med bagepapir i bunden, sammen med hele upillede hvidløgsfed (gem lidt til kød og kål). Dryp med olivenolie, krydr med salt, peber og halvdelen af vadouvan’en. Sæt fadet i en 180 grader varm ovn i ca. 20-25 min. til de er gyldne og sprøde.

Kød: Tag koteletterne ud af køleskabet og ud af posen 10 minutter, før de skal steges. Krydr dem med salt, peber og vadouvan. Steg dem på en godt varm pande i lidt neutral olie i ca. 2-4 min. på hver side. Lige før de er færdige, tilsættes små klatter smør sammen med et par timianstilke (gem lidt timian til grønkålen) og 1 letknust upillet hvidløgsfed pr. kotelet (se video ovenover). Lad koteletterne stege videre i et minuts tid, hvor du drypper med smørret fra panden med en ske. Tag koteletterne af panden og dæk dem med stanniol, så de holder sig varme. Lad dem trække i 2-3 minutter, før du serverer dem. (Gem panden med fedtstof til kålen.)

Grønkål: Rib grønkålen af stænglerne og pluk bladene i mindre mundrette stykker. Skyl dem i 2 hold koldt vand og tør dem i en salatslynge. Skær brødet ud i tern på ca. ½ x ½ cm og steg dem gyldne på panden, hvor du stegte koteletterne, sammen med masser af finthakket hvidløg. Tilsæt grønkålen og steg videre i 2-3 min. Drys til sidst med plukket og hakket timian samt fintsnittet rødløg. Smag til med salt, peber og friskpresset citronsaft.

Ved anretning river du lidt citronskal over kødet og pynter med det sidste timian.

Bonusinfo

Vadouvin er et krydderi med rødder i det sydlige Indien og det franske køkken. Det er ofte kendt som "fransk karry" på grund af dets anvendelse i fransk madlavning. Historien bag vadouvin er en spændende blanding af kulturel udveksling og handel mellem Øst og Vest.

Krydderiet har sin oprindelse i det sydlige Indien.

I det 18. århundrede begyndte franske kolonister at bosætte sig i Indien, og de blev fascineret af det rige udvalg af krydderier, der var tilgængelige der. De tog disse krydderier med tilbage til Frankrig, hvor de blev introduceret i det franske køkken. På denne måde begyndte den kulturelle udveksling mellem øst og vest, der formåede at forme vadouvin som vi kender det i dag.

Vadouvin er typisk lavet af en blanding af krydderier som spidskommen, korianderfrø, sennepsfrø, gurkemeje, nelliker og kanel samt tørrede løg og hvidløg. Den nøjagtige sammensætning kan variere afhængigt af opskriften og producenten.

I det franske køkken bruges vadouvin til at tilføje smag og kompleksitet til en række retter, herunder supper, saucer, kødretter og grøntsagsretter. Det har en unik smagsprofil, der kombinerer de krydrede, jordlige noter fra det indiske subkontinent med de delikate, raffinerede smag, der er karakteristiske for det franske køkken.

På denne måde repræsenterer vadouvin et smukt eksempel på, hvad der sker, når forskellige kulturer og kulinariske traditioner mødes og inspirerer hinanden til at skabe noget nyt og spændende.

Vadouvan indeholder: 20% Spidskommen, 20%sennepskorn, 20% gurkemeje,10%kardemomme, 10% chili, 5% bukkehornsfrø,  5% karryblade, 5% muskatnød og 5% nelliker.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?